UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ісламісти вбили понад 50 кенійських солдатів під час атаки на військову базу в Сомалі

Напад здійснили бойовики ісламістського угрупування "Аш-Шабаб".

Щонайменше, 50 кенійських військовослужбовців загинули в п'ятницю вранці, 15 січня, в результаті нападу ісламістських терористів на військову базу миротворчого контингенту сил Африканського союзу в південному Сомалі, повідомляє Al Jazeera.

Атаку здійснили бойовики ісламістського угрупування "Аш-Шабаб". Після того, як у ворота бази врізався замінований автомобіль, бойовики увірвалися на територію бази, почалася перестрілка.

В кінці вересня прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон запропонував відправити в Сомаліблизько 70 британських військовослужбовців для навчання африканських миротворців, які протистоять ісламістам з угруповання "Аш-Шабаб".

"Успіх у Сомалі добре позначиться на Великобританії, так як він означає менше тероризму, менше міграції, менше піратства. Те ж саме стосується Південного Судану", - підкреслив Кемерон.

Як пише британське видання The Telegraph, терористи з "Аль-Каїди" і "Ісламської держави" борються за вплив на бойовиків сомайлийской терористичного угрупування "Аш-Шабаб". "Ісламська держава" неодноразово посилала бойовиків Сомалі відео, в якому запрошували молодих членів угруповання приєднатися. Як вважають експерти, для "Ісламської держави" така вербування дасть перевагу перед "Аль-Каїдою". Адже ІГ у березні цього року вже вдалося переманити в свої ряди "Боко Харам".

"Аш-Шабаб" - радикальне ісламістське угруповання, утворена в 2004 році на території Сомалі. Починаючи з 2008 року її бойовики здійснюють регулярні терористичні атаки з використанням смертників, а також начинених вибухівкою машин. Фінансується за рахунок фінансових вливань з боку "Аль-Каїди", пожертвувань сомалійських бізнесменів, а також податків, що сплачує місцеве населення на підконтрольних угрупуванню територіях, де встановлено жорсткий режим ваххабітського спрямування, заснований на шаріатському праві.