UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ірландії слід впровадити нову стратегію оборони для протидії загрозам з боку Росії — міністр з європейських справ країни

Макнілл також вважає, що Ірландії доведеться збільшити свої оборонні витрати, хоча вона не називає, наскільки.

Ірландії доведеться значно розширити свої резервні сили, щоб зміцнити оборону, залучаючи людей, які працюють у сфері технологій, фінансів, кібербезпеки та навіть ігор, для створення розумнішої й стійкішої армії.

В інтерв'ю для The Times Дженніфер Керролл Макнілл, міністр з європейських справ Ірландії, вказала на оборонні стратегії Фінляндії, Литви й Естонії, які збільшили свої можливості у відповідь на загрозу з боку Росії за рахунок набору резервістів зі спеціальними навичками.

Під час візиту до країн Балтії минулого тижня Макнілл ознайомилася з розгалуженою інфраструктурою безпеки, яку такі країни, як Фінляндія, побудували вздовж своїх східних кордонів для стримування не лише звичайних, але й гібридних атак. Росія допомагає тисячам мігрантів пройти через свою територію й отримати притулок у країнах Балтії, щоб сприяти поширенню ультраправих настроїв і чинити тиск на місцеву владу.

Читайте також: Ірландія відмовилась від відповідальності за захист північно-західних кордонів Європи — Politico

У відповідь на російську агресію Фінляндія і країни Балтії побудували надійну систему захисту кордонів, включаючи паркани й системи спостереження, а також посилили свою обороноздатність за рахунок резервістів. В умовах зростання напруженості та попереджень про потенційний конфлікт між Європою і Росією протягом наступних двох-восьми років, Макнілл вважає, що Ірландія повинна прийняти подібні стратегії для захисту своєї національної безпеки.

"Це критично важливо", — сказала вона.

Макнілл підтвердила позицію Ірландії щодо нейтралітету, але сказала, що, на її думку, безпекове середовище швидко змінюється, що може вплинути не лише на безпеку, але й на економіку. Вона переконана, що бізнес і національна безпека зараз взаємопов'язані.

Читайте також: ОП: Україна та Ірландія підпишуть угоду про гарантії безпеки вже найближчим часом

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський та премʼєр Ірландії Саймон Гарріс підписали Угоду про підтримку України та співробітництво між двома країнами 4 вересня. Цього року Дублін надасть Україні 128 млн євро нелетальної військової допомоги та 40 млн гуманітарної підтримки.