UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ірландія, Норвегія та Іспанія вирішили визнати палестинську державу – ЗМІ

Ізраїль незадоволений.

Уряд Ірландії має намір оголосити у середу, 22 травня, про визнання палестинської держави, передає Reuters з посилання на обізнане джерело. Вказано, що Ізраїль виступає проти такого рішення.

Так, в інформагентстві зазначили, що протягом останніх кількох тижнів Ірландія, Іспанія, Словенія та Мальта вказували на свої плани щодо визнання. Це робилося у скоординованій заяві, у якій також вказувалося, що рішення на основі принципу двох держав є необхідним для встановлення тривалого миру в регіоні.

Водночас NRK пише, що палестинську державу також визнала Норвегія. Таке рішення має набути чинності 28 травня. Тоді як за даними Politco, про аналогічне рішення має оголосити 22 травня Іспанія.

Читайте також: Ізраїль погрожує "знищити" владу Палестини, якщо МКС видасть ордери на арешт його лідерів

З 1988 року 139 з 193 країн-членів ООН визнали палестинську державність. Уряд Ірландії заявив, що визнання доповнить мирні зусилля і підтримає рішення про дві держави.

У Reuters вернули увагу, що такі зусилля докладають на фоні збільшення числа загиблих у Газі, до чого призвів наступ Ізраїлю. При цьому у світі закликають до припинення вогню та пошуку довготривалого рішення щодо встановлення миру в регіоні.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю у вівторок, 21 травня, застерегло від визнання палестинської держави. Зокрема, у соцмережі Х МЗС написало, що таке визнання «призведе до зростання тероризму, нестабільності в регіоні й поставить під загрозу будь-які перспективи миру». У міністерстві також закликали «не бути пішаками в руках ХАМАС».

Читайте також: Ізраїль наказує палестинцям розширити евакуацію з районів Рафаху - Reuters

Нагадаємо, головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан запросив ордери на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галанта, а також трьох лідерів палестинського руху ХАМАС – керівника угруповання у секторі Гази Ях’я Сінвара, головнокомандувача військового крила, відомого як Бригади А-ль-Касама Мохаммеда Діаб Ібрагіма Аль-Масрі та голови політичного бюро ХАМАС та Ісмаїла Ханієха.

Європейські лідери відреагували на заяву МКС про ордер на арешт Нетаньягу. Реакція варіювалася від вітання рішення Міжнародного кримінального суду до критики. А США погрожують МКС санкціями через ордер на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю. У 2020 році США вже запроваджували санкції проти Міжнародного суду.

Про наслідки можливого рішення МКС для України, та до чого тут справа Путіна пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Суд у Гаазі може прирівняти Нетаньягу до Путіна. Чому це погано для України».