UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іранські вчителі закликають до загальнонаціонального страйку на знак протесту проти вбивств та затримань учнів

Іранськими силовиками під час придушення протестів проти смерті в поліцейській дільниці 22-річної Махси Аміні вбито 23 дитини.

Профспілка вчителів в Ірані закликала до загальнонаціонального страйку вчителів на знак протесту проти недавніх смертей та затримань учнів у країні.

Про це йдеться у заяві Координаційної ради професійних асоціацій вчителів Ірану ( CCITTA ).

Читайте також: У Берліні 80 тисяч людей вийшли на акцію у підтримку іранських демонстрантів

Рада оголосила жалобу у зв'язку із загибеллю студентів в останні тижні з четверга по суботу і закликала до "сидячого страйку" в неділю та понеділок.

"Ми добре знаємо, що військові, служби безпеки вриваються до шкіл та навчальних закладів. У ході систематичних репресій вони найжорстокішим чином позбавили життя безліч студентів та дітей", — йдеться у заяві. — Правителі повинні знати, що спільнота іранських вчителів не зазнає цих звірств та жорстокості».

Читайте також: Протести в Ірані – цього разу жертвою силовиків стала 16-річна дівчинка

Антиурядові протести охопили Іран, викликані загибеллю 16 вересня 22-річної Махси Аміні, яка померла після того, як її відвезли з вулиць Тегерана співробітники поліції вдач і помістили в центр перевиховання для проведення уроків скромності.

Нинішній рух, який очолює і надихає жінок, об'єднав іранців різних поколінь, що стає найбільшою загрозою для режиму на сьогоднішній день.

На відео, викладених у соціальні мережі останніми тижнями, видно, як школярі протестують проти іранського уряду в класах та на вулицях, скандуючи антиурядові гасла та в деяких випадках розмахуючи обов'язковим хіджабом.

Іранська правозахисна група Iran Human Rights, що базується в Норвегії, заявила в понеділок, що в ході протестів, що почалися у вересні, загинули 27 дітей. У заяві також йдеться, що "фактична кількість убитих, звичайно, вища, і організація продовжує розслідування".

Одного учня випускного класу середньої школи з Мешхеда, Абольфазла Адінезаде, було вбито, ймовірно, після того, як 8 жовтня в нього вистрілили співробітники сил безпеки, йдеться в окремій заяві CCITTA.

У відео, поширеному в понеділок у соціальних мережах активістів, чоловік, який назвався батьком Адінезаде, заявив, що його сина було вбито після того, як його поранили в живіт.

"Чому в мою дитину стріляли? Ви вистрілили їй 24 рази на живіт!", - сказав батько.

Адінезаде, ймовірно, був поранений перед університетом Фердоусі в Мешхеді, потім доставлений до лікарні, де помер через годину, йдеться в окремій заяві CCITTA.

У кількох відеороликах, якими активістські групи поділилися в Telegram у день, коли Адінезаде, ймовірно, був застрелений, молоді демонстранти були помічені протестувальниками біля університету Фердоусі в Мешхеді.

Читайте також: Іранська спортсменка виступила на змаганнях без хіджабу і раптово зникла

Курдська молода жінка Махса Аміні була заарештована в Тегерані іранською поліцією вдач за «неправильне носіння хіджабу» і невдовзі померла.

Це сталося 19 вересня, і з цього дня в Ірані спалахнули протести.

Минулого тижня Amnesty International повідомила, що в період з 20 вересня по 30 вересня в результаті "незаконного застосування сили" силами безпеки проти протестувальників було вбито 23 дитини. Серед жертв, за даними Amnesty, 20 хлопчиків віком від 11 до 17 років; і троє дівчат, двом з яких було 16 років, а одній 17 років.