UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іранські "Шахеди" і дестабілізація морської безпеки на Близькому Сході: деталі інциденту біля Оману

Поставляючи Москві бойові дрони, Іран фактично зайняв сторону Кремля в російсько-українській війни. Останніми роками під час загострення регіональної напруженості у водах Перської затоки почастішали напади на курсуючі тут танкери, на цей раз обійшлося не без участі Тегерана.

Збройні сили США у вівторок заявили, що аналіз уламків показав, що той самий тип іранського безпілотника, який Тегеран поставив Росії для вторгнення в Україну, використаний і для атаки  на комерційний танкер біля узбережжя Оману тиждень тому, інформує 5-й флот ВМС США, що базується в Бахрейні.

Читайте також: У пов’язаний з Ізраїлем нафтовий танкер влучив ударний дрон, це міг бути іранський Shahed – AP

Військові публікують фотографії та подробиці свого розслідування атаки на танкер Pacific Zircon під прапором Ліберії, включаючи уламки самого безпілотника Shahed-136.

Шихид

Читайте також: Кремль передав Ірану трофейні Javelins й Stingers в обмін на Shahed'и – звіт ISW

У заяві військово-морського флоту сказано, що безпілотник пробив отвір шириною 76 см у задній частині корабля, а вибуховий удар пошкодив бортовий котел, резервуар для питної води та рятувальний пліт.

«Атака Ірану на комерційний танкер, що проходив транзитом у міжнародних водах, була навмисною, кричущою та небезпечною, поставила під загрозу життя екіпажу судна та дестабілізувала морську безпеку на Близькому Сході», — сказав віце-адмірал Бред Купер, головнокомандувач ВМС США на Близькому Сході.

Атака Шахида, Оман

Читайте також: Ізраїль може передати Україні балістичні ракети у відповідь на співпрацю РФ та Ірану

Поставляючи Москві бойові дрони, Іран фактично зайняв сторону Кремля у російсько-українській війни. Останніми роками під час загострення регіональної напруженості у водах Перської затоки почастішали напади на курсуючі тут танкери, на цей раз обійшлося не без участі Тегерана. У липні 2021 року ймовірна атака безпілотника вразила танкер із нафтопродуктами, яким керує ізраїльська фірма, біля узбережжя Оману. Але, попри заяви з Вашингтона, Іран відкинув звинувачення у своїй відповідальності.