UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іранські інструктори вчать росіян керувати Shahed – ISW

В тимчасово окупованому Криму були помічені іранські інструктори Корпусу вартових ісламської революції.

Упродовж останніх кількох тижнів РФ активно використовує дрони-камікадзе проти української критичної інфраструктури, для того, щоб створити психологічний тиск на громадян. Тоді як Ісламська республіка, яка офіційно заперечує постачання Росії БПЛА власного виробництва, напевно відправила до країни-агресора своїх інструкторів, аби навчити російських військових користуватися Shahed-136. Експерти Інституту вивчення війни (ISW) не виключають того, що іранці не обмежуються лише теоретичними заняттями.

Ще у серпні Сполучені Штати підтвердили інформацію про те, що Іран уклав угоду з РФ про передачу БПЛА, і буквально за місяць Україна була атакована іранською зброєю. Також нещодавно офіційні особи США, про що йдеться у статті New York Times, заявили, що на допомогу російським військовим прибули члени іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). 

Читайте також: Іран готовий обговорити з Україною питання постачання Росії зброї для війни

Експерти ISW дійшли висновку, що у тимчасово окупованому Криму, інструктори з дронів КВІР навчають росіян використовувати придбані ними іранські безпілотники. Проте досі лишається незрозумілим, чи обмежуються іранці лише теоретичними заняттями, чи безпосередньо допомагають завдавати ударів по українських об'єктах.