UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран звільнив американських моряків

Корабель США потрапив в територіальні води Ірану через помилку навігаційної системи.

Тегеран звільнив американських військових, затриманих раніше в Перській затоці, заявив Корпус вартових Ісламської революції Ірану.

В інтерв'ю державному телебаченню Ірану командувач військово-морськими силами Корпусу вартових Ісламської революції Алі Фадаві сказав, що згідно з результатами розслідування американці потрапили в територіальні води Ірану через помилки навігаційної системи. Вони не переслідували якісь ворожі цілі по відношенню до Ірану, а також не збиралися стежити за його територією, вважає Фадаві.

США також пояснили, що військові проводили навчання в Перській затоці, але із-за поломки в системі навігації американський корабель потрапив в територіальні води Ірану.

У ніч з вівторка на середу стало відомо про затриманні Іраном двох американських військових кораблів з 10 моряками на борту. Іран звинувачує їх у порушенні територіальних вод. Командувач також заявив, що після арешту військових американський авіаносець здійснював "провокаційні дії" в Перській затоці протягом 40 хвилин.

У середу, 13 січня, офіційний представник вартових Ісламської революції Рамазан Шаріф в інтерв'ю агентству Таснім назвав спекуляцією повідомлення про швидке звільнення моряків. Він відмовився підтверджувати або спростовувати цю інформацію. Влада Ірану допитують моряків.