UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран зробив «крок назад» від відновлення ядерної угоди — Блінкен

Раніше офіційні особи США висловлювали певний оптимізм щодо останніх спроб відродити ядерну угоду.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Іран зробив «крок назад» своєю останньою відповіддю на пропозицію щодо відродження ядерної угоди, назвавши відновлення домовленостей найближчим часом «малоймовірним», повідомляє CNN.

«Те, що ми бачили протягом останнього тижня або близько того у відповіді Ірану на пропозицію, висунуту ЄС, явно є кроком назад і робить перспективи досягнення угоди найближчим часом, я б сказав, малоймовірними», — заявив Блінкен.

Сполучені Штати та Іран обмінялися відповідями на пропозицію щодо відновлення ядерної угоди, висунуту ЄС. Іран надав свою відповідь у середині серпня, США — приблизно через тиждень.

Раніше цього місяця Іран надіслав свою відповідь, яку представник Держдепу назвав «неконструктивною».

За словами високопоставленого чиновника адміністрації США, Іран знову відкрив питання щодо розслідування незадекларованих слідів урану, виявлених на іранських об’єктах. Офіційні особи Ірану неодноразово заявляли, що розслідування Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) має бути закрито, перш ніж вони повернуться до угоди. Проте минулого місяця окремий високопоставлений чиновник адміністрації США припустив, що Іран прийняв пропозицію ЄС, яку Боррель назвав «остаточним текстом», не висуваючи вимог щодо розслідування.

Блінкен заявив, що не може запропонувати часові рамки, коли, на його думку, можна буде знову укласти ядерну угоду, заявивши, що Іран «не бажає або не може зробити все необхідне для досягнення угоди».

«Вони продовжують намагатися внести в переговори сторонні питання, які роблять угоду менш імовірною. Але те, що ми бачили минулого тижня, безумовно, є кроком назад від ймовірності будь-якої угоди у найближчій перспективі», — сказав Блінкен.

Раніше офіційні особи США висловлювали певний оптимізм щодо останніх спроб відродити ядерну угоду, але надії на прорив продовжують згасати.

Читайте також: Іран вимагає від США посилення гарантій для відновлення ядерної угоди

Іранська ядерна угода була досягнута у 2015 році між Іраном та США, Великою Британією, Росією, Францією, Китаєм, Німеччиною, ЄС. Іран погодився обмежити свою ядерну діяльність і допустити міжнародних інспекторів в обмін на скасування руйнівних для країни економічних санкцій.

У 2018 році США під керівництвом Дональда Трампа вийшли з угоди і відновили односторонні санкції проти Ірану. Інші учасники угоди поставилися до цього скептично. Іран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов’язань. 

Адміністрація президента Джо Байдена демонструє готовність до відновлення ядерної угоди з Тегераном. У жовтні 2021 року Іран погодився відновити переговори щодо ядерної угоди. У червні 2022 року переговори відновилися частково - між Іраном і Євросоюзом

Докладніше про перспективи підписання нової ядерної угоди читайте у статті Миколи Замікули «Іран на порозі створення ядерної бомби».