UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран збільшив свої запаси збагаченого урану

Тегеран здатен створити кілька ядерних бомб.

Іран, всупереч міжнародним вимогам, вкотре збільшив свої запаси урану, збагаченого майже до збройового рівня, повідомляє Associated Press із посиланням на конфіденційну доповідь Міжнародного агентства з атомної енергії.

Станом на 17 серпня Ірані має 164,7 кілограма урану, збагаченого до 60%. Це на 22,6 кілограма більше з часу попереднього звіту МАГАТЕ в травні.

Загальні запаси збагаченого урану в Ірані становлять  5751,8 кілограма.

Уран, збагачений до 60% чистоти, є лише коротким технічним кроком від збройового рівня 90%. За визначенням МАГАТЕ, близько 42 кілограми збагаченого до 60% урану теоретично дозволить створити одну атомну бомбу, якщо матеріал збагатити далі, до 90%.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ: Ірану залишаються "швидше тижні, ніж місяці" до створення атомної бомби

Глава МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі раніше попередив, що Тегеран має достатньо урану, збагаченого до рівнів, близьких до збройового, щоб виготовити кілька ядерних бомб. Він визнав, що агентство ООН не може гарантувати, що жодна з іранських центрифуг не була вилучена для таємного збагачення.

У доповіді МАГАТЕ також йдеться, що Тегеран не переглянув своє вересневе рішення заборонити інспекторам агентства контролювати його ядерну програму, і що камери спостереження МАГАТЕ досі не працюють.

Перед виборами в Ірані у червні керівництво країни стверджувало, що подальша взаємодія з МАГАТЕ визначатиметься новим урядом.

Після перемоги Масуда  Пезешкіана МАГАТЕ запропонувало відновити діалог і співпрацю, однак далі згоди новообраного президента Ірану справа не просунулася.

У звіті МАГАТЕ також зазначено, що Тегеран на своєму підземному заводі у Фордо завершив установку восьми каскадів центрифуг IR-6. Ці додаткові вісім каскадів наразі не працюють, тобто не збагачують уран.

Крім того, Іран завершив установку 10 із 18 запланованих каскадів центрифуг IR-2m на підземному майданчику в Натанзі, і зараз триває встановлення ще двох каскадів. На тому ж місці Іран збільшив кількість діючих каскадів центрифуг IR-2m на шість одиниць до 15, а каскадів центрифуг IR-4 – на дев’ять  до 12.

Відповідно до угоди 2015 року, Ірану було дозволено встановити центрифуги лише першого покоління. Більш досконалі моделі центрифуг збагачують уран набагато швидше, ніж базові центрифуги IR-1.