UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран заявив про початок нарощування потужностей зі збагачення урану

Будуть збільшені потужності по виробництву UF6 (гексафторид урану) і UF4 (тетрафторид урану).

Іран заявив про свій намір проінформувати МАГАТЕ про те, що у вівторок, 5 червня, країна починає процес нарощування потужностей зі збагачення урану, повідомив представник Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Бехруз Камальванди, передає Інтерфакс.

Чиновник зазначив, що будуть збільшені потужності по виробництву гексафториду урану UF6 і тетрафторида урану UF4. За його словами, Іран має в своєму розпорядженні всі можливості збільшення числа центрифуг для цих цілей.

Верховний лідер Ірану аятола Хаменеї в понеділок, 4 червня, дав вказівку бути готовим до збільшення кількості центрифуг. Камальванди пояснив, що "лідер мав на увазі прискорення певних процесів, пов'язаних з потужностями в галузі ядерних розробок, щоб просуватися вперед швидше, у випадку необхідності".

Представник ОАЕІ раніше заявляв, що Іран готовий до того, щоб збільшити збагачення урану до 20% рівня протягом максимум двох-трьох днів".

Як повідомлялося, 8 травня президент США Дональд Трамп заявив про розірвання ядерної угоди з Іраном і пообіцяв запровадити жорсткі санкції проти Тегерана. Трамп звинуватив іранський режим в порушенні умов угоди та продовженні розробки ядерної зброї. У Мінфіні США уточнили, що секторальні санкції будуть відновлені протягом 90-180 днів.

Приводом для виходу США з ядерної угоди стало оприлюднення Ізраїлем даних розвідки про те, що Іран таємно продовжує роботу над створенням ядерної зброї.

Євросоюз не підтримав рішення Трампа. У Брюсселі заявили, що ЄС, Франція, Британія та Німеччина підтримують ядерну угоду і не збираються її розривати.

Договір між Іраном і США, Росією, Німеччиною, Британією, Францією і Китаєм був підписаний у 2015 році. Угода передбачає згортання іранської ядерної програми і контроль над нею в обмін на поступове зняття санкцій.

Детальніше про наслідки виходу США зі Спільного всеосяжного плану дій щодо іранського атому читайте в статті Віталія Федянина "Жахливий спадок Трампа" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".