UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран застерігає Москву від підтримки Азербайджану у прикордонній суперечці

Тегеран викликав до себе російського посла.

Тегеран застерігає Росію від переходу на бік Азербайджану в питанні прикордонної суперечки з Вірменією. Міністр закордонних справ країни Саїд Арагчі пішов на незвичайний крок та виступив з різкою заявою у сторону Росії, повідомляє The Guardian.

"Будь-яка загроза з півночі, півдня, сходу чи заходу територіальній цілісності наших сусідів або перекроювання кордонів є абсолютно неприйнятною та червоною лінією для Ірану", — заявив Арагчі.

Зазначається, що Москва підтримала Азербайджан у його ідеї зі створення  сухопутного коридору вздовж вірмено-іранського кордону. У Тегерані вважають, що такий крок може обмежити доступ Ірану до Європи та решти світу.

Читайте також: Що означають тісні зв'язки між Росією та Іраном для України та Близького Сходу — Bloomberg

До іранського МЗС викликали російського посла Алєксєя Дєдова, щоб висловити своє невдоволення позицією РФ. У Тегерані заявили, що за допомогою Москви створюється конфлікт на кордоні.

"Поведінка російських державних діячів була неприйнятною та явно суперечила їхній заяві про дружбу з Іраном", — заявив Мохсен Резаї, колишній головний командир Корпусу вартових Ісламської революції.

The Guardian додає, що Росія та Іран хочуть підписати угоду про стратегічне партнерство, але її зміст все ще обговорюється. Серед влади в Тегерані існує напруженість через дипломатичну ціну поглиблення військового альянсу з Росією, яка використовує іранські безпілотники для ударів по Україні.

Раніше Bloomberg повідомляв, що Іран збирається поставити Росії балістичні ракети вже найближчим часом. За це проти Тегерану збираються ввести санкції.

Російський диктатор Владімір Путін нещодавно відвідав Азербайджан, а сам Баку дедалі більше зближується з Москвою. Про причини прагнення азербайджанської влади стати ближче до РФ та що робити Україні, читайте у статті Володимира Кравченка "Ворог, друг чи так? Ким є для нас Азербайджан після візиту Путіна".