UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран заперечує постачання зброї Росії

Повідомлення про це у Тегерані назвали  "огидною пропагандою".

Повідомлення про постачання Росії іранської зброї є «потворною пропагандою» для приховування військової підтримки Заходу Ізраїлю. Про це заявило міністерство закордонних справ Ірану у вівторок після того, як західні держави заявили, що запровадять нові санкції проти Тегерана, пише Reuters.

«Публікація неправдивих і оманливих повідомлень про передачу іранської зброї деяким країнам є просто потворною пропагандою, щоб приховати велику незаконну підтримку зброєю Сполученими Штатами та деякими західними країнами геноциду в Газі», — заявив речник МЗС Насер Канаані у дописі на X без згадки про нові санкції.

Держсекретар США Ентоні Блінкен у вівторок заявив, що Росія отримала балістичні ракети від Ірану та, ймовірно, використає їх в Україні протягом кількох тижнів, попередивши, що співпраця між Москвою та Тегераном загрожує ширшою проблемю європейській безпеці.

Разом зі Сполученими Штатами Британія, Німеччина та Франція заявили, що застосують нові санкції проти Ірану, зокрема заходи проти його національної авіакомпанії Iran Air.

Лондон, Берлін і Париж також оголосили про розірвання двосторонніх угод з Тегераном.

«Ці дії трьох європейських країн є продовженням ворожої політики Заходу та економічного тероризму проти народу Ірану, і вони зіткнуться з пропорційною відповіддю з боку Ірану», — сказав пізніше Канаані у заяві, опублікованій на сторінці міністерства закордонних справ у Telegram.

Іран наразі є країною, до якої застосовано чи не найбільша кількість санкцій. Деякі експерти висловлюють сумніви у наслідках посилення економічних санкцій, які можуть завдати шкоди середньому класу більше, ніж лідерам країни.

Згідно з даними WSJ та CNN, Іран вже передав РФ партію балістичних ракет. Експерти стверджують, що мова йде про сотні ракет Ababil та Fath-360. Вони можуть бити на відстань до 86 та 120 км відповідно.