UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран вже скоро може створити свою першу атомну бомбу – New York Times

Протягом п'яти місяців у Тегерана може бути три ядерні боєголовки.

Вже близько пів року Іран збагачує уран на рівні вище узгодженого ліміту. За якістю він вже близький до збройового. Спостерігачі та експерти вже попереджали, що це може привести до створення Ісламською Республікою своєї першої атомної бомби.

Іранські військові вже протягом місяця можуть зібрати достатньо високозбагаченого урану для створення однієї ядерної боєголовки, повідомляє The New York Times з посиланням на експертів, які проаналізували звіти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Другу боєголовку Іран може створити вже через три місяці. Третю менш ніж через п'ять місяців, впевнені автори звіту Інституту науки та міжнародної безпеки.

Газета вважає, що Іран може тиснути на США цією інформацією, щоб домогтися нової вигідною ядерної угоди, переговори по якій йдуть в Австрії.

Навесні Іран говорив, що країна мала намір збагачувати уран до рівня 60%. Перед цим уран в Ірані збагачували до 20%.

У квітні на збагачувальному комплексі в місті Натанзі стався інцидент відключенням електроенергії. Після Іран звинуватив Ізраїль у вибуху на атомній станції.

Ізраїльська газета Jerusalem Post повідомила, що мова йшла про кібератаку, за якою може стояти ізраїльська розвідка "Моссад".

Представники адміністрації президента США Джо Байдена вважають, що процес відновлення ядерної угоди з Іраном, яку колишній американський лідер Дональд Трамп розірвав в результаті невдалої спроби змусити Ісламську республіку капітулювати або розвалитися, буде тривалим і складним.