UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран висунув звинувачення засновнику Telegram

У Тегерані стверджують, що месенджером активно користуються бойовики "Ісламської держави".

Влада Ірану пред'явили звинувачення засновнику месенджера Telegram Павлу Дурову.

Як повідомляє іранське агентство ISNA з посиланням на прокурора Тегерана Аббаса Джафарі Долатабади, месенджером користуються бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава", передає BBC.

На думку іранської влади, месенджер також можуть використовувати для торгівлі людьми та наркотиками і для поширення дитячої порнографії.

Сам Дуров заявив, що не згоден з пред'явленими звинуваченнями.

"Я здивований. Ми активно займаємося блокуванням терористичного та порнографічного контенту в Ірані. Думаю, що реальні причини звинувачень інші", - написав він на своїй странцие в Twitter.

Дуров підкреслив, що щодня модератори Telegram блокують більше тисячі каналів і чатів з порнографією і закликами до тероризму.

Варто відзначити, що Telegram - самий популярний месенджер в Ірані, де заблоковані Twitter і Facebook. У 2015 році Тегеран заблокував і Telegram, вимагаючи від адміністрації месенджера перенести сервери в Іран.

Згодом месенджер було розблоковано, а влітку 2017 року у Тегерані заявили, що Telegram переніс частина серверів на іранську територію.

Дуров, у свою чергу, говорив, що іранська влада, можливо, мали на увазі так звані CDN-ноди. У деяких країнах Telegram орендує їх для прискорення обміну інформацією в сервісі. Такі вузли не зберігають жодної приватної інформації, підкреслював Дуров.

Передбачається, що, висуваючи звинувачення Дурову, влада Ірану можуть намагатися добитися від нього перенесення серверів.

Нагадаємо, що в червні розробники месенджера Telegram випустили версію 4.1 для мобільних пристроїв, яка оснащена "інструментом для боротьби з цензурою".

Оновлення отримало назву "Свобода слова", воно дозволяє користувачам обмінюватися настройки проксі-серверів.