UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран виключили з Комісії ООН зі становища жінок: Росія та Китай очікувано голосували проти

"За" проголосували 29 із 45 членів комісії.  

Смерть Махси Аміні в Ірані після затримання “поліцією моралі” спричинила масові протести всередині самої країни і осуд міжнародної спільноти. Черговим знаком того, що у більшості країн не визнають грубі порушення прав людини стало виключення Ірану з Комісії ООН зі становища жінок. Відповідну пропозицію США підтримали більшість її членів, повідомляє CBS News.

За інформацією джерела, за резолюцію щодо виключення Ірану з комісії проголосували 29 країн, 8 виступили проти, а ще 13 утрималися. Ініціативу висунули Сполучені Штати у листопаді, коли вулиці іранських міст заполонили протестувальники, сотні з яких постраждали у сутичках з поліцією та були заарештовані. 

За словами представниці США при ООН Лінди Томас-Грінфілд, у комісії, яка є головним органом з просування гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок, не повинно бути членів, котрі “підривають її діяльність зсередини”. Вона назвала членство Ірану “ганебною плямою на довірі до комісії”. 

Позицію США підтримав, зокрема, й представник Ізраїлю. 

“Ми тут, щоб розглянути одну з найнижчих точок інституціоналізованого спотворення ООН: той факт, що найгірший порушник прав жінок у світі може займати керівну посаду щодо прав жінок тут, в ООН”, – сказав посол Ізраїлю при ООН Гілад Ердан.

Серед країн, які проголосували проти виключення Ірану з Комісії зі становища жінок, очікувано опинилися Китай, Росія, Пакистан та Венесуела. 

Читайте також: В Ірані вперше публічно стратили учасника протестів. Він був засуджений за вбивство двох військових

Раніше повідомлялося, що Австралія запровадила санкції проти Ірану та Росії за порушення прав людини.