UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран та Росія «перемогли долар» – торгуватимуть між собою в рублях та ріалах

Іранський центробанк заявляє, що між країнами створена необхідна банківська інфраструктура

Іран і Росія уклали угоду про торгівлю в своїх національних валютах замість долара США. Угода була укладена під час зустрічі керівників центральних банків двох країн в Росії, повідомили іранські державні ЗМІ.

«Такі платформи, як системи обміну повідомленнями, що не належать до SWIFT, і встановлення двосторонніх брокерських відносин з використанням національних валют [російського рубля та іранського ріала], тепер використовуються банками і підприємствами Ірану і Росії», – повідомило іранське державне інформагентство IRNA 27 грудня з посиланням на інформацію Центрального банку Ірану. 

Іран стає все більш важливим для Кремля після того, як західні санкції через конфлікт Москви в Україні обмежили зовнішньоторговельні шляхи Росії і змусили її шукати ринки збуту за межами Європи.

Читайте також: В Ірані відкриють авіаційний завод для виготовлення копій українського Ан-140

Нагадаємо, Іран та країни Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), до якого входять Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія і Вірменія, 25 грудня у Санкт-Петербурзі підписали угоду про вільну торгівлю. Тегеран надає Москві військову підтримку, відправляючи безпілотники для атак на Україну. 

Підписанню нових угод та проджовженню співробітництва не завадив дипломатичний скандал між Росією та Іраном минулого тижня – коли Москва приєдналася до арабських країн та оскаржила претензії Ірану на острови у Перській затоці, на які претендують Об’єднані Арабські Емірати. Тегеран назвав це «неповагою» до його територіальної цілісності.