UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран швидко нарощує об’єм збагаченого урану – звіт МАГАТЕ

Це відбувається у момент, коли переговори про відновлення ядерної угоди застрягли.

У понеділок Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) представило доповідь, у якій сказано, що Іран збільшує свої можливості з видобутку та збагачення урану на заводах, розташованих у Натанзі та Фордо. Про це повідомляє Reuters.

Звіт МАГАТЕ для держав-членів показав, що третій кластер центрифуг IR-6 з’явився наприкінці серпня на заводі зі збагачення палива в Натанзі, зміцнивши ядерний апарат Ірану. У звіті містяться подробиці останнього відвідування заводу інспекторами наприкінці серпня, повідомляє видання.

Центрифуги IR-1 – єдина машина, яку Іран мав дозвіл використовувати згідно з ядерною угодою 2015 року, укладеною з адміністрацією Обами. США вийшли з угоди за часів колишнього президента Трампа в 2018 році, крок, який довго очікували і який знову наклав суворі санкції на Тегеран. 

Читайте також: Повернення до ядерної угоди залишається найкращим рішенням для США, Ірану та світу – Блінкен

Непрямі переговори про відновлення угоди за адміністрації Байдена потеплішали на початку року, але не принесли результатів.

Нагадаємо, у серпні Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Іран зробив «крок назад», своєю останньою відповіддю на пропозицію щодо відродження ядерної угоди, назвавши відновлення домовленостей найближчим часом «малоймовірним». Йдеться про те, що Іран вимагав припинити розслідування МАГАТЕ ще до відновлення переговорів щодо ядерної угоди. А згодом Іран зажадав від США сильніших гарантій для відновлення ядерної угоди 2015 року. 

Повернення до угоди про контроль ядерної програми Ірану відкладається, щонайменше, до кінця року, щонайбільше – на невизначений період. Чому і до чого це призведе, читайте у статті Олексія Іжака «Як Росія та Ізраїль зірвали "ядерну угоду" Ірану і США, та як це стосується України».