UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран прийняли до Шанхайської організації співпраці

Країна підписала відповідний меморандум щодо вступу.

Іран підписав меморандум про вступ до Шанхайської організації співробітництва. Підписання відбулося 15 вересня на саміті організації, що проходить в Узбекистані.

"Сьогодні підписано меморандум про зобов'язання Ірану в ШОС. Це відкриває країні шлях для повноправного членства в ШОС", - повідомив офіційний представник МЗС Узбекистану Юсуп Кабулжанов.

Документ підписали генеральний секретар ШОС Чжан Мін та міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіян.

«Відтепер ми вступили в новий етап у різних економічних, торгових, транзитних та енергетичних співробітництвах», - написав у Twitter міністр закордонних справ ІРІ Хосейн Амір Абдоллахіян.

Як пише російське видання «Інтерфакс», генсек ШОС Чжан Мін заявив журналістам, що сьогодні «важливий як для Ірану, так і для організації», оскільки вступ Ірану до групи країн-учасниць «зміцнить Шанхайську організацію співробітництва».

Також, за даними ЗМІ, до ШОС хочуть приєднатися ще десять країн, серед яких Катар, Сирія, ОАЕ, Непал і Камбоджа.

Читайте також: Іран зробив «крок назад» від відновлення ядерної угоди — Блінкен

ШОС була заснована у 1996 році лідерами Китаю, Росії, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану. До вступу Узбекистану до ШОС у 2001 році організація називалася «Шанхайською п'ятіркою».
У 2005 році Іран став країною-спостерігачем ШОС. Процес вступу Ірану до повноправного членства в організації розпочався 2021 року.

Саміт Шанхайської організації співробітництва триває 15-16 вересня у Самарканді. Очікується, що у його рамках відбудеться зустріч президента РФ Володимира Путіна та лідера Китаю Сі Цзіньпіна.