UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран причетний до планування атак на судна в Червоному морі — США

Підтримувані Тегераном єменські хусити атакують комерційні судна. 

Іран "активно залучений" до планування операцій проти комерційних суден у Червоному морі, а розвіддані Тегерана мали вирішальне значення для того, щоб дозволити єменським хуситам атакувати кораблі, заявив Білий дім. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: По есмінцю ВМС США випустили балістичні ракети. Їх запустили з підконтрольних хуситам територій

Хусити кажуть, що їхні напади спрямовані на підтримку палестинців, які перебувають в облозі Ізраїлю у Секторі Гази. Хусити атакують комерційне судноплавство в Червоному морі за допомогою безпілотників і ракет, змушуючи вантажовідправників змінювати курс і рухатися довшими маршрутами навколо південної частини Африки. 

"Ми знаємо, що Іран брав активну участь у плануванні операцій проти комерційних суден у Червоному морі. Це узгоджується з довгостроковою матеріальною підтримкою та заохоченням з боку Ірану дестабілізаційних дій хуситів у регіоні", - заявила речниця Білого дому з питань національної безпеки Едріенн Вотсон.

"Це міжнародний виклик, який вимагає колективних дій", - додала вона.

Іран заперечує причетність до нападів хуситів у Червоному морі.

Читайте також: Хусити вкотре атакували крилатою ракетою судно в Червоному морі

Минулого тижня США оголосили про створення військово-морської коаліції за участю 20 країн, щоб допомогти захистити кораблі від атак у Червоному морі. Деякі з країн-учасниць повідомляли, що операції із захисту комерційного судноплавства відбуватимуться в межах чинних військово-морських угод.