UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран не має наміру вивозити запаси збагаченого урану за межі країни

За даними оприлюдненої наприкінці серпня доповіді МАГАТЕ, до цього часу запаси урану, збагаченого до 20%, зросли в Ірані до 372,5 кілограмів проти 324 кілограмів, про які повідомлялося в травні.

Іран не планує вивозити за межі країни запаси збагаченого урану. Про це заявив 13 жовтня в інтерв'ю Іранської державної телерадіомовної корпорації заступник голови МЗС Ісламської Республіки Аббас Арагчі.

"Ми будемо вести переговори щодо обсягів, рівня та методів збагачення /урану/, але вивезення матеріалу є червоною рискою для Ірану", - підкреслив Арагчі.

"Запаси збагаченого до 20% урану, якими володіє Іран, перевищує потреби країни в цьому виді сировини, і його надлишки можуть стати предметом обговорення на переговорах з "шісткою" міжнародних посередників (Росія, Великобританія, Китай, США, Франція і Німеччина)", - повідомив раніше спікер іранського парламенту Алі Ларіджані.

"Ряд заяв в інтерв'ю спікера меджлісу Алі Ларіджані суперечать дійсності, насамперед це стосується заяв про те, що Іран має надлишками збагаченого урану і збирається використовувати це на майбутніх переговорах", - наголошується в заяві прес-служби іранського парламенту.

Черговий раунд переговорів "шістки" міжнародних посередників і Ірану пройде 15-16 жовтня в Женеві. !zn

Читайте також:

WSJ: Тегеран готовий відмовитися від збагачення урану в обмін на пом'якшення санкцій

Іран оголосив про готовність вирішити ядерну проблему в найкоротші терміни

Росія передала Ірану управління над АЕС "Бушер"

За розмову з Обамою Роухані на батьківщині закидали черевиками і яйцями