UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран може провести космічний запуск - Associated Press

Схоже, Іран готується до запуску в космос.

Іран можливо готується провести космічний запуск на своєму космодромі Імама Хомейні, повідомляє Associated Press з посиланням на супутникові фото, які зробили 11-12 грудня.

Іранські державні ЗМІ запропонували список майбутніх запланованих запусків супутників у рамках цивільної космічної програми Ісламської Республіки.

Воєнізована іранська Революційна гвардія реалізує власну паралельну програму, внаслідок якої у 2020 році було успішно виведено супутника на орбіту, пише видання.

Супутникові знімки, зроблені компанією Planet Labs Inc. та отримані Associated Press доводять, що на космодромі приведені в активність допоміжна машина та гідравлічний кран, які з'являлися на майданчику перед попередніми запусками.

За даними агентства, на знімках також видно велику кількість автомобілів на об'єкті, що є ще однією ознакою підвищеної активності, яка зазвичай передує запуску.

"Так зазвичай готуються до запуску", - сказав експерт Центру досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна при Інституті міжнародних досліджень Міддлбері.

5 грудня іранське інформагентство IRNA повідомило, що в рамках космічної програми Ірану чотири супутники готові до запуску. За інформацією АР, один із них зараз на "заключному етапі підготовки".

Інформація про можливий запуск надходить у той час, коли знову зростає напруженість навколо ядерної програми Ірану.

Читайте також: США не допустять створення ядерної зброї Іраном – Пентагон

Іран відмовився від будь-яких компромісів, яких вдалося досягти під час попередніх переговорів щодо відновлення ядерної угоди 2015 року, пише Reuters, посилаючись на заяву високопосадовця Держдепу США. Вказано, що Іран привласнив собі всі компроміси та попросив більшого під час непрямих американо-іранських переговорів.