UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран хоче відновити переговори щодо ядерної угоди на засіданні Генеральної Асамблеї ООН — Bloomberg

Ядерна угода втратила чинність після того, як США вийшли з неї у 2018 році.

Іран прагне відновити переговори про розірвану ядерну угоду із Заходом на зустрічі світових лідерів у Нью-Йорку наприкінці цього місяця. Ісламська Республіка вже говорила з головним дипломатом Європейського Союзу Жозепом Боррелем про відновлення переговорів щодо своєї спірної ядерної програми, заявив речник Міністерства закордонних справ Ірану Нассер Канаані. 

Канаані повідомив, що міністр закордонних справ Ірану Аббас Арагчі мав позитивну телефонну розмову з Боррелем, під час якої вони погодилися, що саміт ООН надає їм "хорошу можливість" для відновлення переговорів щодо ядерної угоди, інформує Bloomberg.

Читайте також: У Байдена з'явилася можливість для відновлення ядерної угоди з Іраном — The Hill

Очікується, що президент Ірану Масуд Пезешкіан виступить на засіданні Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй наприкінці вересня. Це буде його перший виступ на щорічній асамблеї, і він відбудеться в той час, коли підтримувані Іраном збройні угруповання ХАМАС і "Хезболла", які США вважають терористичними організаціями, воюють з Ізраїлем у Секторі Гази й на південному кордоні Лівану, відповідно.

Переговори щодо відновлення суперечливої ядерної угоди, спочатку укладеної між Іраном і шістьма світовими державами, включаючи США і ЄС, у 2015 році, перервалися понад два роки тому за часів адміністрації покійного президента Ірану Ібрагіма Раїсі.

Читайте також: Іран може отримати матеріал для ядерної зброї за два-три тижні

Раніше у державному департаменті США заявили, що якщо Іран хоче продемонструвати серйозність у відновлення переговорів про ядерну угоду або новий підхід, він повинен припинити ядерну ескалацію та почати суттєву співпрацю з МАГАТЕ. Адміністрація президента США Джо Байдена також розглядає перспективу повернення до непрямих переговорів з Іраном як політично несприятливий крок.