UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кейс щодо спалення Корану: Ірак висилає посла Швеції

Ірак вислав шведського посла на знак протесту проти запланованого повторного спалення Корану в Стокгольмі, що спонукало сотні протестувальників штурмувати та підпалити посольство Швеції в Багдаді. У заяві уряду Іраку йдеться, що Багдад також відкликав свого тимчасового повіреного у справах у Швеції, а державне інформаційне агентство Іраку повідомило, що Ірак призупинив дію дозволу на роботу шведської компанії Ericsson на своїй території, передає Reuters

 Протестувальники проти ісламу, один з яких, як стверджує агентство, є іракським іммігрантом до Швеції, що у червні спалив Коран біля стокгольмської мечеті, подали заявку та отримали дозвіл від шведської поліції спалити Коран біля посольства Іраку в четвер.

Протестувальники били ногами та частково знищили книгу, яку вони назвали Кораном, але покинули територію через годину, не підпаливши її. Мусульмани вважають Коран, центральний релігійний текст ісламу, одкровенням від Бога.

Читайте також: Праві сили Європи палять Коран: до чого тут конфлікт Туреччини та Швеції щодо вступу в НАТО

 Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром заявив, що співробітники посольства Швеції в Багдаді в безпеці, але влада Іраку не виконала свій обов’язок щодо захисту посольства.

Пізно ввечері в четвер міністерство закордонних справ Ірану викликало посла Швеції в Тегерані, щоб «рішуче протестувати проти осквернення священного Корану», повідомили державні ЗМІ, тоді як Туреччина назвала події в Стокгольмі «підлим нападом».

 Представник МЗС Швеції підтвердив, що посла викликали через події в Стокгольмі, але відмовився коментувати те, що було сказано під час зустрічі.

Читайте також: Загроза ісламського тероризму в Європі: глава МВС Франції просить США допомоги перед Олімпійськими іграми

Голова потужного ліванського збройного угруповання Хезболла Сайєд Хасан Назралла закликав арабські та ісламські країни слідувати за Іраком, висилаючи послів Швеції та відкликаючи своїх посланців зі Швеції.

Уряд Іраку засудив напад на посольство, згідно із заявою офісу прем’єр-міністра Іраку Мохаммеда Шиа Ас-Судані, який оголосив це порушенням безпеки та пообіцяв захистити дипломатичні місії.

 Але Багдад також «проінформував шведський уряд... що будь-яке повторення інциденту, пов’язаного зі спаленням Священного Корану на шведській землі, вимагатиме розриву дипломатичних відносин», йдеться у заяві.

Рішення про відкликання тимчасового повіреного було прийнято на початку протесту в Стокгольмі, але до того, як протестувальники розійшлися, не спаливши Коран.

Читайте також: Спалення Корану в Стокгольмській мечеті: чи поставить це хрест на прагненні країни вступити до НАТО

Демонстрацію в четвер скликали прихильники шиїтського священнослужителя Муктади аль-Садра, щоб протестувати проти другого запланованого спалення Корану в Швеції за кілька тижнів, згідно з повідомленнями в групі Telegram, пов’язаній з впливовим священнослужителем та іншими про-Садровськими ЗМІ.