UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інтенсивність епідемії Еболи в Західній Африці пішла на спад

У випадку з Эболой медики мають справу з епідемією низької інтенсивності. Вона спалахує в одному окрузі, береться під контроль і потім перескакує в інше місце.

Число нових випадків лихоманки Ебола в Ліберії різко скоротилося, а в останні тижні кількість захворювань на добу тримається на одному рівні. Про це повідомив професор Каролінського університету в Швеції Ханг Рослінг.

У жовтні Рослінг приїхав в либерийскую столицю Монровію, де він співпрацює з міністерством охорони здоров'я, яке доручило йому проаналізувати наявні статистичні дані про поширення вірусу, щоб розробити найбільш ефективні заходи боротьби з ним.

"Ебола в Ліберії з'явилася в окрузі Лофа, куди проникла через кордон, а звідти в літні місяці перемістилася в Монровію, особливо в серпні і вересні. Але зараз у столиці реєструється вже не 75 випадків захворювання як раніше, а 25", - говорить Рослінг.

Він вважає, що цифра добових захворювань дає більш повне уявлення про хід розвитку епідемії.

"Якщо взяти округ Лофа, наприклад, то всього там було 365 випадків, а минулого тижня - жодного".

Незважаючи на таке зниження, Рослінг вважає, що основною проблемою в Ліберії є те, що у всіх округах країни в останні тижні були нові випадки захворювання.

"Це означає, що ми стикаємося з епідемією низької інтенсивності. Вона спалахує в одному окрузі, береться під контроль і потім перескакує в інше місце. На боротьбу з такою епідемією знадобиться чимало часу", - сказав він.

4 листопада Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала нові дані, за якими за цей рік від вірусу Ебола загинули 4960 людей. Більше половини померлих припадає на Ліберію.