UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іноземні IT-компанії погрожують піти з Росії – Ъ

Зарубіжні IT-компанії звинуватили владу РФ в обмеженні вільної конкуренції.

Асоціація європейського бізнесу (АЄБ) попередила, що найбільші іноземні IT-компанії можуть згорнути свої інвестиційні програми і зовсім піти з російського ринку "в умовах нечітких правил гри", передає видання "Коммерсантъ".

АЄБ звернулася до уряду Росії з проханням перенести як мінімум на півроку набуття чинності закону, який зобов'язує державні органи з 1 січня 2016 року обґрунтовувати закупівлю іноземного програмного забезпечення. Також ускладнити становище іноземних IT-компаній може і постанова російського уряду, що допускає можливість закупівлі програмного забезпечення для державних потреб лише у разі відсутності вітчизняного аналога.

"Якщо іноземні інвестиції як і раніше на порядку денному, то необхідний рівний підхід і недопущення дискримінації і обмеження вільної конкуренції та доступу на російський ринок для іноземних компаній", - вважає гендиректор АЄБ Франк Шауфф.

Читайте також: Росія перенесла терміни створення та запуску космічної системи "Арктика" через санкції

У травні Державна Дума РФ прийняла проект поправок до закону "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації", які обмежують можливості закупівлі іноземного програмного забезпечення. Згідно з даними поправками, державні органи Росії при закупівлі зобов'язані віддавати перевагу вітчизняному програмному забезпеченню перед іноземним. Крім того, в проекті пропонується зобов'язати чиновників обґрунтовувати неможливість вибору на користь російського "софта".

22 травня президент РФ Володимир Путін ухвалив створити державний сегмент інтернету для російських чиновників.