UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індія придбає у Росії С-400 через небажання псувати відносини з Москвою – ЗМІ

Росію та Індію пов'язує давня військово-технічне співробітництво і варіант залишитися без російських військових технологій нервує Нью-Делі куди сильніше, ніж обіцяні Вашингтоном санкції.

Індія має намір довести до кінця придбання у Росії самохідних зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони С-400 "Тріумф", незважаючи на тиск США, оскільки значно сильніше вашингтонських санкцій боїться у разі зриву домовленості серйозно зіпсувати відносини з Москвою, повідомляє індійський інформаційний портал The Print.

"Пам'ятайте, що мова йде не тільки про російські винищувачі та системи ППО. У багатьох областях, таких, як ядерний сектор, росіяни є нашим єдиним джерелом. Вони відіграють велику роль і у програмі атомних підводних човнів. Це також вплине на нафтовий бізнес і відносини у інших областях", – заявило виданню джерело в індійському уряді.

Росію та Індію пов'язує давне військово-технічне співробітництво; Росія будувала для Індії атомний та дизельні підводні човни, на озброєнні ВПС Індії стоять винищувачі радянського і російського виробництва (найсильніший серед них – Су-30МКІ), а основу танкової могутності індійських сухопутних військ складають танки Т-90 "Бішма" (ліцензійна копія російського Т-90С "Володимир") і Т-72 "Аджея" (ліцензійна копія російського Т-72М1 "Урал"). Придбавши С-400, Індія стане четвертою країною, яка озброїться російськими комплексами ППО – "Тріумфи" також закуповують Китай, Туреччина і Саудівська Аравія.

Як повідомлялося, 5 жовтня президент Росії Володимир Путін і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді підписали низку двосторонніх документів, один з яких про поставку п'яти полків зенітних ракетних систем С-400 "Тріумф" на загальну суму близько п'яти мільярдів доларів. У цілому Росія повинна поставити системи Індії протягом п'яти років.

Наприкінці липня агентство Reuters повідомляло, що США відкрили шлях для Індії, який допоможе уникнути санкцій за купівлю продукції російського ОПК.