UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індія візьме участь у Саміті миру у Швейцарії – Моді

Прем’єр-міністр Індії поки не визначився, чи братиме участь особисто

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді повідомив, що його країна буде представлена на Саміті миру у Швейцарії щодо завершення війни в Україні, який відбудеться 15-16 червня. Проте індійський прем’єр не уточнював чи буде безпосередньо брати участь у саміті. 

«Індія братиме участь у всіх важливих самітах, які просувають порядок денний глобального миру, безпеки та розвитку», – заявив Моді, коментуючи запрошення взяти участь у мирному саміті щодо України, повідомляє агентство The Press Trust of India.  

Читайте також: В Індії заарештували людей, які обманом втягували чоловіків воювати за Росію проти України

Прем’єр-міністр заявив, що має намір «донести голос Глобального Півдня» на цьому та інших самітах, щоб «сформувати глобальний дискурс і просунути бачення розвитку, орієнтованого на людину, а також процвітаючого і мирного світу».

«Рівень участі буде залежати від часу, логістики та паралельних зобов'язань», – сказав Моді, відповідаючи на уточнююче запитання щодо його особистої присутності на Саміті миру.

Читайте також: Індія після паузи знову почала приймати нафтові танкери "Совкомфлота" - Reuters

Нагадаємо, в уряді Швейцарії, яка 15-16 червня прийматиме Саміт миру щодо завершення війни в Україні, очікують, що список країн-учасниць буде опублікований незадовго до початку саміту. 

Раніше президентка Швейцарії Віола Амхерд повідомила, що на Саміт миру були запрошені Китай та країни Глобального Півдня (Бразилія, Індія, ПАР). У березні посол Китаю у Швейцарії Ван Шіхтін заявив, що  його держава «розглядає можливість участі».

Індія отримує від Росії нафту зі знижками, а також РФ є її давнім постачальником зброї. «Міцні зв'язки з Росією також забезпечують противагу іншим великим світовим державам, допомагаючи Індії зберігати стратегічну автономію», зазначало агентство Bloomberg, пояснюючі, «Як друзі Путіна допомагають Росії змінити світовий порядок».