UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індія та Росія тісно співпрацюють у сфері ядерної енергетики — CNN

Санкції щодо російської нафти зблизили Путіна і Моді.

Суперечливий візит індійського прем'єра Моді до Москви, який збігся в часі з ракетним обстрілом Росією дитячої лікарні "Охматдит" в Україні, є ознакою того, що санкції Заходу і спроби ізолювати Путіна через його війну мають обмежений ефект.

Напередодні агентство ТАСС повідомило, що країни ведуть переговори про будівництво Росією в Індії шести нових потужних ядерних реакторів, а також малих атомних електростанцій нового покоління. Глобальні перегони за постачання атомних станцій і палива в інші регіони світу тривають, і Росія виграє за багатьма показниками, пише CNN.

"З комерційного погляду, Росія не дуже добре вміє виробляти багато речей, але вона має природні ресурси й сильні ядерні можливості ще з радянських часів, і це те, чим вона може скористатися зараз", — сказала в інтерв'ю для CNN Елізабет Брау, старший науковий співробітник Трансатлантичної ініціативи з безпеки Атлантичної ради.

Читайте також: Індія домовилась з Росією про будівництво нових блоків атомної електростанції

Це домінування в ядерній енергетиці допомагає Путіну зберігати свої позиції на світовій арені, навіть коли США і Європа уникають його через війну. А Моді чітко дотримується традиції позаблокової зовнішньої політики Індії, що дозволяє їй торгувати з Росією, залишаючись при цьому другом Заходу.

Росія програла перегони у сфері відновлюваних технологій Китаю і значно відстає від Сполучених Штатів у власному енергетичному переході, розвинувши дуже мало вітрових і сонячних потужностей. Тому вона робить велику ставку на продаж ядерної енергії за кордон для отримання доходу і впливу, пропонуючи все — від звичайних ядерних реакторів до малих модульних реакторів наступного покоління і збагаченого уранового палива, відомого як HALEU, яке поки що не виробляє жодна інша країна на такому значному рівні.

Сполучені Штати усвідомлюють, наскільки це велика проблема. Адміністрація Байдена, яка намагається конкурувати з Росією за продаж ядерних технологій за кордон, спочатку чинила опір санкціям проти Росії щодо урану, оскільки США дуже залежать від нього у виробництві власної ядерної енергії. У травні вона змінила свою позицію, заборонивши імпорт російського урану, і зараз прагне швидко розвивати власну промисловість з виробництва високозбагаченого урану для палива для своїх реакторів наступного покоління.

Читайте також: Візит прем'єра Індії до Росії підриває зусилля Заходу зробити Путіна ізгоєм — Bloomberg

"Угода про розвиток ядерної енергетики як чистої енергії, однак, не є ознакою того, що Росія чи Індія планують відмовитися від викопного палива найближчим часом, або того, що вони є лідерами у боротьбі з кліматичними змінами", — зазначає CNN.

Індія посідає третє місце у світі за обсягами викидів парникових газів, а Росія — четверте. Вони, ймовірно, не лише прагнуть підтримувати торгівлю нафтою і газом, але й хочуть скористатися перевагами швидкого танення льоду в Арктиці, що спричинено глобальним потеплінням.

9 липня російські та індійські делегати обговорили подальшу експлуатацію Північного морського шляху, судноплавного проходу, використання якого стає все більш реальним через танення арктичного льоду. Це швидший спосіб дістатися із західної Росії до Індії й за прогнозами, до 2050 року вся ця ділянка буде вільною від льоду. За іронією долі, тип енергії, що транспортується цим маршрутом між двома країнами — викопне паливо — є основною причиною зміни клімату.

Читайте також: Моді заявив про готовність допомогти відновити мир в Україні

Детальніше про цілі візиту прем'єр-міністра Індії до Москви, читайте у статті Наталії Бутирської "Обійми з Путіним: чому індійські заклики до миру його не принесуть".