UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інавгурація Байдена: Як звучить присяга президента та віцепрезидента США

Конституція встановлює присягу для нового президента з 35 слів англійською мовою, але більшість додають ще 4 слова.

Джо Байден та Камала Харріс скажуть різні присяги в день інавгурації, перш ніж офіційно стати наступним президентом та віцепрезиденткою США.

Перш ніж офіційно приступити до своїх нових обов'язків, Джо Байден та Камала Харріс скажуть присягу перед Капітолієм.

Слідуючи традиції, головний суддя Верховного суду США Джон Робертс пріведе до присяги обраного президента Байдена.

Конституція встановлює присягу для нового президента з 35 слів англійською мовою, але більшість президентів вимовляють 39 слів, додаючи в кінці "хай допоможе мені Бог":

"Я урочисто клянусь (або підтверджую), що буду сумлінно виконувати обов'язки президента Сполучених Штатів і буду в міру своїх можливостей зберігати, захищати і відстоювати Конституцію Сполучених Штатів".

Байден буде приведений до присяги незабаром після того, як обрана віцепрезидентка Харріс буде приведена до присяги суддею Сонею Сотомайор, першою не білою жінкою, яка засідає у Верховному суді.

Хоча в конституції не уточнюється, що має сказати віцепрезидент, з 1884 року обраний віцепрезидент повторює ту ж присягу, що і сенатори, представники та інші федеральні службовці:

"Я урочисто клянусь (або підтверджую), що буду підтримувати та захищати Конституцію Сполучених Штатів від усіх ворогів, як іноземних, так і вітчизняних, що ж маю нести справжню віру і відданість того ж; що я приймаю цей обов'язок вільно, без будь-яких розумових застережень або цілей ухилення; і що я буду добре і сумлінно виконувати обов'язки, пов'язані з посадою, на яку я збираюся вступити. Хай допоможе мені Бог ".

Складення присяги відбудеться близько полудня за східним часом США (близько 19:00 за Києвом), відповідно до Конституції.

Детальніше про церемонію інавгурації Джо Байдена та Камали Харріс читайте в онлайн-трансляції ZN.UA.