UA / RU
Підтримати ZN.ua

Імунітет від вакцин стійкіший, ніж після зараження COVID-19 – вчені

Але захист від першого й другого триває щонайменше шість місяців.

Це питання, на яке вчені намагаються відповісти з самого початку пандемії і яке займає центральне місце в запеклих політичних дебатах з приводу політики вакцинації проти коронавірусу: Наскільки сильний імунітет має людина після одужання від COVID-19, і як вона зіставляється з імунітетом, отриманим в результаті вакцинації?

Центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) вперше висловили свою думку у докладному науковому звіті, передає газета The Washington Post. Вивчивши десятки наукових досліджень та власні неопубліковані дані, американський регулятор виявив, що як викликаний інфекцією, так і викликаний вакцинацією імунітет зберігається протягом щонайменше шести місяців, але вакцини забезпечують більш надійний захист і дають величезний приріст антитіл для раніше інфікованих людей.

Порівнюючи ці два типи імунітету, вчені заявили, що, згідно з дослідженнями, вакцинація забезпечує "вищий, міцний та стійкий рівень імунітету для захисту людей від COVID-19, ніж тільки зараження".

Читайте також: Київ переводять у "червону зону": хто та як перевірятиме сертифікати про вакцинацію та ПЛР-тести

COVID-19 може викликати тяжкі захворювання або взагалі не мати симптомів, і CDC виявили, що рівень антитіл сильно варіюється у різних людей після інфекції. У доповіді також наголошується, що не існує тесту, дозволеного Управлінням з контролю за продуктами та ліками, який дозволив би лікарям та громадськості надійно виміряти ступінь захисту людини від хвороби. І хоча вищий рівень антитіл, що нейтралізують, зазвичай свідчить про вищий захист, вчені не знають точно, який рівень антитіл захистить людину.

Читайте також: Київ переводять у "червону зону": хто та як перевірятиме сертифікати про вакцинацію та ПЛР-тести

Підсумок роботи Центру з контролю та профілактики захворювань: Враховуючи те, що відомо та невідомо про імунітет, людям, зараженим вірусом, все одно слід пройти вакцинацію.