UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хто може замінити Меркель на посту лідера ХДС – FT

Четверо потенційних наступника Меркель розглядаються в якості можливого лідера Християнських демократів (ХДП).

Канцлер Німеччини Ангела Меркель залишить посаду керівника "Християнсько-демократичного союзу" після невдачі на місцевих виборах у Гессені, які відбулися у неділю. Вона займала цю посаду протягом 18 років. У понеділок, 29 жовтня, канцлер оголосила, що не виступатиме в якості лідера ХДС на партійній конференції у грудні.

Меркель має намір залишатися канцлером до 2021 року, але її рішення піти з посади керівника партії покладе початок битві за спадкоємність і потенційно запеклу боротьбу за душу ХДС, однієї з найуспішніших політичних партій Європи. Багато членів партії скаржаться на те, що Меркель призвела ХДС до політичного центру, і разом з тим хоче, щоб вона повернувся до свого консервативного коріння, пише Financial Times.

Ось кілька потенційних кандидатів, які можуть замінити Ангелу Меркель в якості лідера партії.

Аннегрет Крамп-Карренбауер

Крамп-Карренбауер, яку німецькі ЗМІ давно прозвали "міні-Меркель", з високою вігорідністю, є вибором самого канцлера. Вона була прем'єр-міністром федеральної землі Саарланд до того, як стала генеральним секретарем ХДС на початку цього року. Крамп-Карренбауер подобається членам як правого, так і лівого крила партії. Ліві оцінили її підтримку мінімальної заробітної плати і прав робітників, у той час як консерватори вихваляють її відвертість стосовно традиційних сімейних цінностей.

Йенс Шпан

Шпан, "анти-Меркель", є наймолодшим міністром охорони здоров'я Німеччини і одним з найжорсткіших критиків канцлера. У 2016 році організував з'їзд ХДС, щоб відхилити закон, схвалений урядом, що надає подвійне громадянство дітям-іноземцям, які народилися в Німеччині. (Меркель пізніше наполягала на тому, що всупереч голосуванню змін у політиці не буде). Шпан, який є відкритим геєм, також піддав критиці політику відкритих дверей для осіб, які шукають притулок. У минулому році він сказав, що прибуття великої кількості мусульман означає, що "німецьке суспільство ризикує стати більш антисемітським, гомофобним, і жорстоким, ніж це було досі".

Армін Лашет

Лашет є прем'єр-міністром Північного Рейну-Вестфалії, найбільш густонаселеного штату Німеччини. Цей регіон був давнім бастіоном підтримки соціал-демократів до того, як Лашет і ХДС отримали владу в минулому році.

Під час виборчої кампанії Лашет, колишній редактор католицької газети, піддався критиці за тьмяність і безхарактерність. Він вважається проєвропейським лібералом та віддано підтримував Меркель в розпал кризи біженців.

Фрідріх Мерц

Мерц обіймає кілька керівних посад в німецькому бізнесі, включно з посадою голови BlackRock Germany і голови наглядової ради аеропорту Кельна-Бонна. Раніше він був старшим членом парламенту для ХДС. Колишній суддя був лідером парламентської партії на початку 2000-х років, коли Меркель консолідувала свою владу в якості загального партійного керівника. Соціал-консервативний і економічний ліберал бачив, як його зірка згасала по мірі зростання влади Меркель. Він пішов з парламенту і розвинув успішну кар'єру в бізнесі. У листопаді 2017 року Лашет призначив його на неоплачувану і представницьку посаду комісара щодо Brexit в Північному Рейні-Вестфалії.

29 жовтня стало відомо про те, що Ангела Меркель піде з посади голови Християнсько-демократичного союзу. Вона очолювала партію протягом 18 років. Потім Меркель заявила про те, що не більше не буде балотуватися на пост канцлера.