UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грузії передали звернення-демарш ЄС щодо Саакашвілі

Звернення передав посол ЄС у Грузії.

Посол Євросоюзу в Грузії Павло Герчинський передав міністру юстиції Грузії спеціальне офіційне звернення ЄС у форматі [blink title="демаршу" headinfo="демаршу"]Демарш (від фр. démarche) – це офіційна заява компетентним органам влади приймаючої держави або міжнародної організації. Демарш може бути призначений для того, щоб зробити заяву про свою позицію, подати запит, домогтися підтримки, внести пропозицію, подати вимоги, відстояти права, висловити протест або пред'явити ультиматум.[/blink], повідомляє видання «Новини-Грузія».

За словами дипломата, із цим демаршем погодилися у Брюсселі всі 27 держав-членів Євросоюзу, включаючи Угорщину, яка раніше блокувала звернення.

«Разом із послом Швеції, який представляє країну, що головує в Євросоюзі, ми передали офіційний демарш міністру юстиції. Демарш стосується колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі. Ми дуже стурбовані повідомленнями про погіршення його здоров'я. Дуже важливо те, що всі 27 держав-членів Євросоюзу згодні з цим демаршем», - зазначив посол ЄС.

Читайте також: Очільники МЗС країн Балтії вимагають негайно відпустити Саакашвілі на лікування за кордон

Герчинський також повідомив, що він мав розмову з міністром юстиції Раті Брегадзе.

«У нас була дуже відкрита та щира розмова з міністром юстиції. Міністр юстиції надав нам інформацію про те, що робить уряд Грузії, щоб права колишнього президента Міхеїла Саакашвілі як обвинуваченого та ув'язненого були захищені», - додав Герчинський.

Міхеїла Саакашвілі було затримано після повернення до Грузії ще 1 жовтня 2021 року. Проти експрезидента Грузії порушено щонайменше чотири кримінальні справи. Останнім часом стан здоров'я дуже погіршився.

Наприкінці січня повідомлялося, що у в'язня в Грузії Саакашвілі виявили COVID-19.

У грудні Володимир Зеленський закликав грузинську владу перевести Саакашвілі до клініки в Україні.