UA / RU
Підтримати ZN.ua

Група країн ЄС, серед яких Польща, роздратовані затягуванням роботи над десятим пакетом санкцій проти РФ — ЗМІ

Єврокомісія досі не представила проект подальших санкцій.

Робота над новими санкціями ЄС проти Росії затягується. Група країн Євросоюзу, у тому числі Польща, роздратовані та розчаровані. Про це повідомляє «Польське радіо», посилаючись на слова дипломатів.

Десятий пакет санкцій кілька тижнів тому анонсувала глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Однак Єврокомісія досі не представила проект санкцій.

Крім того, дискусії на цю тему не прискорює Швеція, яка нині відповідає за роботу ЄС. Потенційним терміном запровадження нових санкцій є приблизно 24 лютого, тобто перша річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«Чому ми маємо чекати три тижні і нічого не робити, а в Україні щодня гинуть люди», — заявив один із дипломатів, який вважає, що новий пакет санкцій має бути узгоджений якомога швидше.  

За його словами, нинішній тиск дав результати. Зокрема, дипломат навів приклад діамантів РФ. Антверпен у Бельгії є світовим центром торгівлі діамантами, тому країна довго відмовлялася від заборони імпорту. Однак під тиском вона була змушена поступитися, і російські діаманти мають увійти в новий пакет санкцій.

«Ми не здаємося, ми будемо наполягати на прискоренні роботи», — сказав дипломат із країн Балтії.

Зокрема, сьогодні, 31 січня, посли країн ЄС мали провести чергове обговорення санкцій.

Під час обговорення наступного пакету обмежень Польща та країни Балтії також закликають встановити ліміт цін на нафтопродукти з Росії та вимагати механізмів, подібних до обмежень, запроваджених проти нафти РФ.

Коли на початку грудня минулого року було узгоджено ціновий ліміт у 60 доларів за барель, також було встановлено механізм корекції, щоб відповідати ринковим коливанням, знижуючи ціну на 5 відсотків.

Ці обмеження мали переглянути в середині січня. У Польщі наголошують, що ціна повинна становити 50 доларів за барель.

Наразі Польща за підтримки однодумців в ЄС проштовхує ідею, щоб у випадку з нафтопродуктами РФ було встановлено максимальний ліміт над ціною виробництва.

«Ми хочемо дуже сильно вдарити по російських доходах», — сказали співрозмовники «Польського радіо».

За даними ЗМІ, одна з пропозицій передбачає обмеження у 20 відсотків. У випадку з нафтопродуктами РФ найбільший прибуток отримується від різниці між собівартістю виробництва, яка в Росії низька через дешеву нафту, і кінцевою ціною реалізації.

Читайте також: Санкції проти Росії вже зараз мають потужний ефект – Мінекономіки

Раніше повідомлялося, що Рада ЄС продовжила всі економічні санкції проти Росії до 31 липня 2023 року. За даними ЗМІ, 10-й пакет санкцій ЄС щодо Росії може вступити в дію у першу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 24 лютого. Водночас санкції щодо Білорусі можуть бути запроваджені ще раніше, а от перегляд цінової межі на російську нафту можуть перенести на початок березня.