UA / RU
Підтримати ZN.ua

Громадянам РФ слід видавати візи з урахуванням "політичних аспектів" – ЄК

Представниця Єврокомісії пояснила слова Жозепа Борреля про "вибірковість" у питанні видачі віз.

У Європейській комісії вважають, що рішення про видачу віз громадянам Росії країни-члени ЄС мають ухвалювати в індивідуальному порядку щодо кожного окремого звернення, враховуючи "політичні аспекти". Про це заявила офіційний представник Єврокомісії з внутрішніх справ, міграції та безпеки Аніта Хіппер під час брифінгу.

Вона роз’яснила попередню заяву голови дипломатії Європейського Союзу Жозепа Борреля про необхідність "бути більш вибірковими" у згаданому питанні.

"Це мають робити держави-члени. Це входить до їхньої компетенції. Вони повинні оцінювати кожну заявку стосовно візи відповідно до мотивації, зважаючи на політичні аспекти, внутрішню безпеку й міжнародні відносини", – сказала Хіппер.

Представниця ЄК зазначила, що країни Європи повинні дотримуватися міжнародних зобов'язань і брати до уваги також гуманітарні причини, розглядаючи прохання про видачу віз. Крім того, їм слід надавати візи журналістам і дисидентам.

Читайте також: США не підтримують повної заборони на видачу віз росіянам

У свою чергу, заступниця керівника служби офіційних представників ЄК Дана Спінант додала, що Боррель мав на увазі "рішення щодо деяких категорій осіб, яким візи повинні видавати навіть у випадках більш обмежувальної політики на місцевому рівні". За її словами, саме вони й підпадають під окреслену "вибірковість".

Вона нагадала, що 30-31 серпня в Празі відбудеться неформальне обговорення за участі міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу та верховного представника ЄС, на якому планують розглянути питання візової політики щодо громадян РФ. "Як ми неодноразово говорили, треба мати скоординований підхід до цього особливого аспекту" – підсумувала Спінант.

Раніше повідомлялося, що якщо Європейський Союз не погодиться заборонити видачу віз громадянам Росі, Литва просуватиме впровадження таких обмежень на регіональному рівні.