UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гренландія не продовжила угоду про рибальство з Росією наступного року

Але інша датська територія – Фарерські острови – продовжила.

Гренландія не продовжила угоду про рибальство з Росією наступного року. Про це повідомило міністерство рибного господарства самоврядної території Данії, повідомляє “Голос Америки”.

Як повідомили у відомстві агентству AFP, міністерство поінформувало російську владу, що «у зв'язку зі скороченням запасів деяких видів риб, обмінятися квотами на 2023 рік неможливо».

Влада Гренландії не згадала прямої війни в Україні у зв'язку з призупиненням угоди. Однак у жовтні прем'єр-міністр Муте Егеде заявив, що Гренландія «дотримуватиметься санкцій ЄС проти Росії та російських компаній ».

ЄС запровадив кілька пакетів санкцій проти Москви у зв'язку з її вторгненням в Україну, в рамках яких російським судам було заборонено швартуватись у європейських портах.

Проте в листопаді автономні Фарерські острови, що належать Данії, продовжили угоду про рибальські квоти з Росією на один рік, незважаючи на війну.

Крім того, Норвегія, член НАТО, надала російським рибальським траулерам виняток із правил і погодила з Росією квоти на вилов риби в Баренцевому морі наступного року.

З 1992 року угода переважно дозволяла Гренландії видобувати російську тріску в Баренцевому морі, тоді як російські рибалки отримували доступом до палтусу у водах Гренландії.

Нагадаємо, у березні міністр транспорту Омар Альхабара, міністр закордонних справ Мелані Жолі, а також міністр рибальства, океанів та берегової охорони Канади Джойс Мюррей оголосили про намір влади Канади заборонити судам, у тому числі і рибальським, які належать Росії або зареєстрованим у Росії, заходити в канадські порти та внутрішні води