UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова розвідки Британії вважає, що ІДІЛ "відновила свої зусилля з експорту тероризму"

Він згадав теракт у "Крокусі".

Керівник MI5, внутрішньої розвідки Британії, Кен Маккаллум вважає, що ІДІЛ "відновила свої зусилля з експорту тероризму" до його країни. За його словами, це проблема, яка його "найбільше непокоїть", передає Politico.

"Сьогодні "Ісламська держава" вже не є тією силою, якою вона була десять років тому, але після кількох років, коли їх стримували, вони відновили свої зусилля з експорту тероризму", — заявив голова MI5 на пресконференції у Лондоні.

Маккаллум розповів про загрози для Британії з Близького Сходу та Росії. Він підкреслив, що зараз існує підвищена загроза тероризму з боку "Аль-Каїди" та ІДІЛ. Останнє угруповання стало відомим у 2014 році, коли захопило значні території Іраку та Сирії.

Читайте також: США та Ірак провели спільний рейд, знищивши 15 бойовиків ІДІЛ

Розвідник також згадав напад на концертний зал "Крокус" у Москві у березні цього року, здійснений підрозділом ІДІЛ-К. Він назвав теракт "жорстокою демонстрацією можливостей" угруповання. За його словами, лише за останній місяць більше третини першочергових розслідувань MI5 були повʼязані "з організованими закордонними терористичними групами".

Нагадаємо, 22 березня терористи ІДІЛ у концертному залі "Крокус Сіті Хол" у Москві вбили щонайменше 139 росіян. Російська влада неодноразово намагалась повʼязати цей теракт з Києвом, а секретар Радбезу РФ Ніколай Патрушев заявляв, що "звичайно, Україна" причетна до трагедії у "Крокусі".

The New York Times повідомляли, що посадовці США попереджали Москву про можливий напад терористів ІДІЛ на "Крокус". Російський диктатор Владімір Путін не тільки не дослухався до попереджень Сполучених Штатів, а й назвав їх "провокацією".