UA / RU
Підтримати ZN.ua

Reuters: "Збройовий голод" Європи може втамувати Південна Корея: Польща вже уклала угоду

Південна Корея вже реалізовує збройову угоду з Польщею на суму 13,7 мільярда доларів, найбільшу в історії Сеула. Це фактичне закладення основ для військово-промислового комплексу, який, як сподіваються оборонні компанії двох країн, задовольнить європейський майбутній "голод щодо зброї", пише Reuters

Читайте також: До Польщі прибула друга партія РСЗВ HIMARS

Продажі зброї Південною Кореєю, за даними Міністерства оборони країни, підскочили до понад 17 мільярдів доларів у 2022 році з 7,25 мільярдів доларів роком раніше. Причина – західні країни намагались озброїти Україну, а напруженість зросла в інших гарячих точках, таких як Північна Корея та Південно-Китайське море.

Торік угода про постачання зброї з Польщею, членом НАТО, містила сотні ракетних установок Chunmoo, танків K2, самохідних гаубиць K9 і винищувачів FA-50. Цінність угоди та кількість задіяної зброї виокремили її навіть серед найбільших гравців у сфері оборони.

Читайте також: США розмістять у Південній Кореї комплекс ПРО THAAD, який може перехоплювати балістичні ракети

Агентство Reuters поспілкувалося з 13 керівниками компаній і державними посадовцями, включно з тими, хто безпосередньо брав участь в угоді, які сказали, що угода передбачає використання міжнародних державно-приватних партнерств і консорціумів для розширення охоплення Сеула та досягнення його амбіцій стати одним із найбільших постачальників для збройних сил світу.

Читайте також: Чехія планує придбати близько 70 танків Leopard 2A8

«Чехія, Румунія, Словаччина, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва та інші думали купувати оборонну продукцію лише в Європі, але тепер стало більш зрозуміло, що можна купити за низькою ціною і швидко доставити з корейських компаній", – сказав О К'єахван, директор Hanwha Aerospace, який брав участь в угоді з Польщею.

Південнокорейські компанії не розголошують ціни за одиницю своєї зброї, яка часто продається разом із технікою підтримки та запасними частинами.

Угода заснувала консорціуми південнокорейських і польських компаній, які створюватимуть зброю, обслуговуватимуть винищувачі та створюватимуть основу для постачання інших європейських країн, сказав Лукаш Коморек, директор офісу експортних проектів у державній польській групі озброєнь (PGZ).

Читайте також: В уряді Польщі підтвердили початок навчань українських військових на літаках F-16 – ЗМІ

Це включатиме виробництво південнокорейської зброї за ліцензією в Польщі, повідомили офіційні особи в Сеулі та Варшаві. Планується, що 500 з 820 танків і 300 з 672 гаубиць будуть виготовлені на польських заводах, починаючи з 2026 року.

Саш Туса, оборонний та аерокосмічний аналітик британської компанії Agency Partners, сказав, що хоча обидві країни мають добре налагоджену оборонну промисловість, довгострокові плани зіткнуться з перешкодами. За його словами, політичні коливання можуть змінитися, зменшивши попит на таку зброю, як гаубиці та танки.