UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ходорковський "поступово розбирається", як його звільнили, і підтверджує факт листи Путіну

Ходорковський підкреслив, що відмовлявся визнавати вину в проханні про помилування "через дуже практичну причину" - небезпеку для інших співробітників ЮКОСа.

Михайло Ходорковський, після помилування прилетів до Німеччини, розповів про особистий лист президентові Росії Володимиру Путіну, який йому передали разом з офіційним папером про помилування. Також він зізнався, що у нього самого немає повної інформації про те, як і чому його звільнили, але він "починає поступово розбиратися" в цьому.

Михайло Ходорковський, після помилування прилетів до Німеччини, напередодні ввечері дав два інтерв'ю російським ЗМІ: журналу The New Times і телеканалу "Дождь". З першого опублікована лише перша хвилина - сайт видання впав через наплив відвідувачів. Друге Ходорковський попросив не пускати в ефір повністю до прес-конференції - вона відбудеться о 14:00 за київським часом. Але "Дождь" його поступово розшифровує. Інтерв'ю New Times буде опубліковано ще пізніше - в понеділок, у черговому номері журналу.

В інтерв'ю телеканалу "Дождь", що брала Ксенія Собчак, Ходорковський подякував за підтримку, повідомивши, що "будь-якій людині, яка 10 років проведе у в'язниці, приємно знати, приємно розуміти, що її суто по-людськи не те, щоб не забули, може і не знали ніколи, але підтримують". При цьому він уточнив, що для нього важлива думка людей, які "хочуть самі керувати своєю долею". "Є люди, які звикли довіряти долю кому-небудь і далі сліпо слідувати тому, кому вони її довірили. Ось їхня думка мене не дуже хвилює", - пояснив він.

Про власне звільнення у Ходорковського, як він зізнався, інформація є лише обмежена, хоча він і погодився з терміном Собчак, що назвала це "шпигунською сагою". Про помилування він дізнався з випуску теленовин. "Не всім фактам я маю пояснення. Все-таки обсяг інформації, якою я володію, обмежений. Я зараз з чим-то починаю поступово розбиратися, але я знаю далеко не все", - сказав екс-глава ЮКОСа.

Ходорковський докладно розповів про хронологію подій у цей день. Повідомив, що, подивившись новини, зрозумів, що рішення вже прийнято. Заздалегідь зібрав всі потрібні папери, а розбудили його після двох годин ночі. "Через кілька годин мене посадили в цей літак, літак довіз мене до Берліна, в Берліні мене зустрів пан Геншер. Роль пана Геншнера у всьому цьому процесі мені була добре відома, тому що саме від нього мені надійшла пропозиція написати те, що я написав". (Про подальше також можна судити по іншому інтерв'ю - політолога Олександра Рара, який зустрічав бізнесмена в Берліні, назвав подію "справою таємниці німецької дипломатії" і передрік Ходорковському "шлях Солженіцина".)

Напередодні Ходорковський зустрівся з сином і батьками, в ніч на неділю опубліковано відео зустрічі з Мариною і Борисом Ходорковським, зняте біля готелю "Адлон".

Як і багато спостерігачів, він пов'язав своє звільнення з політичними вигодами і передоднем Олімпіади: "Те рішення, яке може бути ухвалене сьогодні - про те, що з цією справою треба закінчувати, - може бути не прийнято через вісім місяців. Я не міг не брати до уваги ситуацію з Олімпіадою, ситуацію з "вісімкою", де головує Росія влітку і так далі. Якщо Путіну вигідно прийняти це рішення зараз (і мені це теж вигідно), то ситуація won-won - завжди хороша, я особисто вважаю".

Ходорковський також підкреслив, що відмовлявся визнавати провину в проханні про помилування "через дуже практичну причину" - через небезпеку для інших співробітників ЮКОСа.

"Ви не звертаєте уваги на одну деталь, а я якраз на неї звертав увагу постійно: і після пропозиції пана Медведєва (про помилування - прим.ред. NEWSru.com) пан Путін закцентував увагу на необхідності визнання провини. І далі, коли Володимир Володимирович говорив, що він готовий розглянути кожен раз робив акцент на необхідності визнання провини. Це було для мене неприйнятно з дуже практичної причини. Не тому, що мені цікаво, як на цю тему подивляться журналісти, а тому, що визнання провини з мого боку означає - при тому підході, який демонстрували наші слідчі і судові органи, що весь ЮКОС, будь-яка людина з Юкосу за формальною ознакою може бути визнана злочинцем як член безрозмірної організованої групи на підставі того, що пан Ходорковський визнав, що він спочатку недоплатив податки з проданої нафти, а потім вкрав цю нафту".

"Я дійсно написав два документа, один - це прохання про помилування, другий - це особистий лист Володимиру Володимировичу", - заявив Ходорковський. У листі, за його словами, "містилася аргументація - вона зовсім не таємна, - пов'язана з сімейними обставинами. Те, чим я буду займатися в майбутньому"...

Він повідомив, що лист жодним чином не може його скомпрометувати - "за винятком тих, які я з сімейних міркувань не хочу озвучувати". Він також повідомив, що "вдячний президентові (за те), що він не став їх озвучувати". В іншому листі "я там продекларував тільки те, що я неодноразово заявляв у ЗМІ, зокрема відповідаючи на ваше питання - тобто що мене доля активів ЮКОСа не хвилює".

Президент "Роснефти" Ігор Сечин заявив напередодні, що теоретично готовий розглядати цікаві пропозиції з приводу надання роботи екс-главі ЮКОСа Михайлу Ходорковському. При цьому він зазначив, що місця топ-менеджерів зайняті, і здобувачеві необхідно підтвердити кваліфікацію.

Ходорковський розцінив цю заяву як жарт. "Я можу пожартувати у відповідь: для того щоб розібратися, з якою роботою саме я можу впоратися, він може попрацювати на моєму робочому місці, причому я не бажаю йому, щоб це тривало так довго, як у мене. Навіть півроку йому буде достатньо, щоб зрозуміти, на що здатна людина після такої роботи", - повідомив екс-глава ЮКОСа. Головний видобувний актив нафтової компанії "Юганскнефтегаз" - був проданий з аукціону, а потім куплений "Роснефтью".

20 грудня президент Росії Володимир Путін підписав указ про помилування Ходорковського, після чого той вийшов на волю з колонії номер 7 у карельському Сегеже. Про намір найближчим часом підписати указ про помилування Ходорковського президент заявив після традиційної великої прес-конференції 19 грудня.

Ходорковський перебував під вартою з жовтня 2003 року. Він звинувачувався в розкраданнях і несплаті податків. Разом з екс-главою ЮКОСа перед судом постав його бізнес-партнер Платон Лебедєв. Вони були визнані винними в ряді економічних злочинів і отримали по 8 років в'язниці. В кінці 2006 року проти Ходорковського і Лебедєва завели ще одну справу - про розкрадання нафти. Вони отримали по 14 років колонії, пізніше термін ув'язнення був незначно знижений. Лебедєв, який прохання про помилування не подавав, повинен вийти на свободу 2 травня 2014 року. Ходорковський повинен був опинитися на волі 25 серпня 2014 року. !zn

Читайте також:

Ходорковський удостоєний премії Леха Валенси

ЄСПЛ відмовився визнати справу Ходорковського політично мотивованим

Від показу "Ходорковського" відмовилися майже всі московські кінотеатри

Лебедєв за прикладом Ходорковського теж може попросити про помилування