UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глави урядів Польщі, Чехії та Словенії вирушили до Києва поїздом

У Перемишлі стартував спецпоїзд.

Подорож не без ризику: глави урядів Польщі, Чехії та Словенії вирушили потягом до української столиці. Там вони хочуть зустрітися з президентом Володимиром Зеленським та запевнити його у своїй підтримці. Підготовка візиту трималася у суворій таємниці. Про це увечері 15.03.22 повідомляє німецьке видання “Die Welt”

Глави урядів Польщі, Чехії та Словенії у вівторок 15.03 вирушили до Києва на зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. Увечері до столиці прибув поїзд із прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецким, його заступником Ярославом Качинським, прем'єр-міністром Чехії Петром Фіалою та його словенським колегою Янесем Янсою.

Моравецький розмістив у Твіттері фотографії, на яких він разом із Качинським, Фіалою та Янсою сидить за столом із картою України. Фіала повідомив службу новин: "Мета візиту - висловити повну підтримку Європейського Союзу Україні, її свободі та незалежністи".

Рішення про такий візит було прийнято на саміті глав держав та урядів ЄС у Версалі, Франція, у п'ятницю, 12:03, повідомив польський прем'єр. Поїздку було підготовлено в умовах найсуворішої таємності та погоджено з головою Ради ЄС Шарлем Мішелем та головою комісії ЄС Урсулою фон дер Ляйен.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль високо оцінив візит колег. "Це мужність справжніх друзів України", - написав Шмигаль у Twitter. Наразі прем'єри обговорюють підтримку України та подальше посилення санкцій проти Росії.

У Перемишлі стартував спецпоїзд

Голова мін'юсту Польщі Міхал Дворчик повідомив телеканалу Polsat News, що вранці спецпоїзд виїхав із польського міста Перемишль неподалік кордону з Україною. Він не схотів відповідати на запитання, чи делегація ночуватиме у Києві, чи повернеться до Польщі відразу після зустрічі, пославшись на ситуацію з безпекою.

Українська столиця зазнає обстрілів відтоді, як 24 лютого розпочалася агресивна війна з Росією. Загалом станом на вівторок вранці обстріляли чотири житлові будинки в декількох районах, повідомила цивільна оборона України. Щонайменше двоє людей загинули.

Лідер профспілок Німеччини Фрідріх Мерц привітав поїздку глав урядів. “Ми з великою повагою ставімося до того, що три політики взяли на себе особистий ризик, щоб наголосити на солідарності не лише трьох країн, а й усього Європейського Союзу”, — сказав Мерц у вівторок перед зустріччю ХДС та ХСС у Бундестазі в Берліні.

На запитання, чи очікував він, що канцлер Олаф Шольц (СДПН) піде на такий крок, Мерц сказав, що така поїздка "певно може стати взірцем для наслідування і для інших".