UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глави МЗС Британії та Китаю обговорили війну РФ проти України та ситуацію в Секторі Гази

Кемерон відновив взаємодію з Пекіном, перебуваючи на посаді міністра закордонних справ.  

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон відновив контакти з Пекіном на своїй новій посаді міністра закордонних справ, провівши телефонну розмову з главою МЗС Китаю Ван І. Про це повідомляє Bloomberg.

Китай і Велика Британія повинні підтримувати зв'язок і поглиблювати співпрацю на тлі складної міжнародної ситуації і глобальних викликів, сказав Ван Кемерону, згідно з заявою Пекіна. 

Читайте також: Глава Євроради скоротить візит до Китаю через нові погрози Орбана щодо України — Politico

Ван попередив, що Китай виступає проти будь-якого зловживання санкціями, яке може зашкодити його інтересам, і сподівається, що Британія обере "правильну" позицію щодо Пекіна.

"Ми обговорили наш намір підтримувати конструктивні відносини, а також ситуацію в Ізраїлі та Секторі Гази і незаконне вторгнення Росії в Україну", - заявив Кемерон, додавши, що Лондон продовжуватиме взаємодіяти з Пекіном там, де це сприяє спільним інтересам.

Китай не засуджував вторгнення РФ в Україну. США та їхні союзники часто наголошували, що стурбовані зближенням між Пекіном і Росією, відносини яких зміцнилися. Китай був найбільшим партнером РФ відтоді, як минулого року глава Кремля віддав наказ про повномасштабне вторгнення в Україну. Пекін надав РФ як економічну, так і дипломатичну підтримку. Захід неодноразово закликав Китай використати свій вплив на Росію для припинення війни.

Читайте також: Глава МЗС Китаю назвав умову, за якої не розпочнеться нова холодна війна

Кемерон, як відомо, проголосив "золоту еру" у відносинах з Китаєм, коли був прем'єр-міністром у 2015 році, приймаючи лідера Пекіна Сі Цзіньпіна з державним візитом: тоді вони разом випили пива. Згодом цей візит розглядався як кульмінаційний момент у двосторонніх зв'язках.

Призначення Кемерона на посаду глави МЗС минулого місяця відбулося в той час, коли відносини Великої Британії з Пекіном погіршилися через суперечності, включаючи придушення громадянських свобод у Гонконгу та позицію Пекіна щодо Тайваню. Прем'єр Ріші Сунак назвав Китай "системним викликом цінностям та інтересам" Британії, а також викликом глобальній безпеці.