UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава визнаного ООН уряду Лівії подає у відставку

Тріполі, Фаїз Саррадж повідомив, що передасть свої повноваження органу виконавчої влади до кінця жовтня, про що свідчить його заява в відеозверненні, опублікованому телеканалом Al Jazeera.

«Оголошую всім про своє щире бажання передати свої повноваження новому органу виконавчої влади максимум до кінця жовтня», - сказав він.

Як зазначив Саррадж, цей час необхідний для того, щоб комітет з межлівійскому діалогу встиг завершити всі необхідні процедури. Він закликав комітет зіграти визначальну роль у формуванні складу виконавчої влади для забезпечення її мирної передачі.

Саррадж зазначив, що для того, щоб він прийняв остаточне рішення про відставку з поста глави ПНС, яка була визнана світовою спільнотою, переговорники до зазначеного їм дедлайну повинні домовитися про формування нового президентського ради і нового уряду.

Напередодні, 15 вересня, агентство Bloomberg з посиланням на інформовані джерела повідомило, що Саррадж намір незабаром оголосити про свою відставку. За його даними, Саррадж вже обговорив плани своєї відставки з лівійськими і міжнародними партнерами. Переговори відбувалися на тлі масових протестів в Тріполі, учасники яких незадоволені економічною ситуацією і корупцією в країні, а також частими відключеннями електрики і води. Одним з їхніх вимог була відставка Сарраджа.

Читайте також: Лівія офіційно запросила у Туреччини військову допомогу

Раніше повідомлялося, що тимчасовий уряд Лівії на чолі з прем'єр-міністром Абдаллою Ат-Тані оголосив про свою відставку в неділю.

В адресованому парламенту заяві уряд пояснив, що тепер депутати можуть сформувати новий кабінет за підсумками парламентських виборів, які відбулися в червні. Міністри висловили впевненість, що в новому уряді можуть бути представлені всі сторони лівійського суспільства.

Тим часом лівійський парламент з міркувань безпеки перемістився в Тобрук, так як поблизу столиці країни Тріполі вже більше місяця тривають бойові дії.

Абдалла Ат-Тані очолив тимчасовий уряд в березні 2014 року. У 2015 році він сформував свій другий кабінет.