UA / RU
Підтримати ZN.ua

Голова європейської дипломатії Боррель: візит до Росії «не увінчався успіхом»

Боррель назвав головну мету свого візиту в Росію.

Голова зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель визнав, що його недавня поїздка в Росію «не увінчалася успіхом». При цьому він виключив свою відставку через візит в Москву, в ході якого були вислані кілька дипломатів ЄС, а міністр закордонних справ Росії назвав ЄС «ненадійним партнером».

«Мета [візиту] була перевірити відносини Росії і Європейського Союзу, і відповідь була зрозумілою. Росія вибрала агресію, вигнавши європейських дипломатів в час візиту", - повідомив Боррель, передає France 24.

Тим часом Боррель засудив тісні відносини Росії з військовими в М'янмі і виступив на захист санкцій ЄС, які привели до ще більш жорстокого насильства. «Те, що відбувається в М'янмі, - ганьба для людства, це жорстокі репресії - і ми повинні використовувати ті інструменти, які у нас є», - сказав він.

Високопоставлений дипломат ЄС також відреагував на недавні санкції Китаю проти кількох депутатів Європарламенту та їх сімей, які виступили проти порушень прав людини в Китаї щодо уйгурів. «Це була непропорційна реакція Китаю. Ніхто не приділяє правам людини більше уваги, ніж ми, і той факт, що ми застосовуємо санкції проти людей, відповідальних за уйгурське питання в Китаї, доводить це», - сказав Боррель.

Читайте також: Боррель назвав неприйнятними китайські санкції проти ЄС

І поки Європейський Союз приймає конференцію донорів для сирійців, Високий представник пообіцяв, що ЄС буде продовжувати допомагати народу Сирії. «Ми продовжимо нашу фінансову підтримку сирійському народові і нашу політичну підтримку відновленню країни, зруйнованої десятьма роками війни», - сказав він.

Як повідомлялося, Україна підтримала санкції ООН проти режиму президента Сирії.