UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава Єврокомісії допустила заборону вивезення вакцини від AstraZeneca з ЄС

Розробник поставив в ЄС тільки 30% від узгодженого обсягу препарату.

Євросоюз може заборонити експорт вакцини від коронавірусу розробки AstraZeneca з країн блоку, якщо компанія не виконає зобов'язання за договорами з європейськими країнами.

Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє канал ZDF.

За її словами, AstraZeneca поставила країнам ЄС тільки 30% від узгодженого обсягу препарату.

"У нас є можливість заборонити запланований експорт. Це послання AstraZeneca: ви спочатку виконуєте свій контракт стосовно Європи, перед тим як займатися доставкою в інші країни", - заявила глава Єврокомісії.

Читайте також: Шмигаль пояснив, чому Україна не купує у Росії "Супутник"

Фон дер Ляєн також повідомила, що на адресу AstraZeneca направлено офіційний лист з приводу проблем з постачанням вакцини.

"Ми хочемо запустити структурований процес для врегулювання спірних питань. В договорах містяться деякі неясності, і це - найкращий спосіб усунути їх", - сказала вона.

Кілька європейських країн тимчасово відмовилися від застосування вакцини AstraZeneca у зв'язку з випадками тромбозу після щеплень. Розробник препарату, а також Всесвітня організація охорони здоров'я, Європейське агентство лікарських засобів (EMA) і регулятори Великої Британії та Нідерландів заявили про безпеку вакцини.

Після вердикту EMA Німеччина, Італія, Нідерланди, Болгарія, Литва, Латвія і Франція відновили використання вакцини.

При цьому Білого дому Джен Дженніфер Псакі повідомила, що США нададуть сусіднім країнам - Канаді та Мексиці - 4 млн доз вакцини AstraZenecа з надлишку, що зберігається в країні. Обидві країни звернулися до США після того, як The New York Times повідомила про десятки мільйонів доз, що зберігаються на заводах AstraZeneca і її партнерів в США. Вакцина AstraZeneca ще не схвалена до застосування в країні.