UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гіркін та Плотницький отримали в 2014 році фейкові паспорти для прикриття — Bellingcat

Виявити це вдалося завдяки їхнім дружинам.

І колишній «міністр оборони ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), і колишній ватажок "ЛНР" Ігор Плотницький отримали не пізніше 2014 року від Федеральної служби безпеки Росії паспорти для прикриття на вигадані імена, йдеться в розслідуванні The Insider і Bellingcat.

Виявити ці зв'язки вдалося завдяки їхнім дружинам — Гіркін та Плотницький із фальшивими іменами літали по одній броні квитків разом із ними.

Так, 17 грудня 2014 року Гіркін одружився на 21-річній уродженці Донбасу Мирославі Регінській у Москві. Через чотири дні молодята з'явилися на новорічному заході у Ростові-на-Дону. За базою внутрішніх авіарейсів видно, що Регінська летіла з Москви в Ростов-на-Дону і назад разом із "Руновим Сергієм Вікторовичем", з яким бронювала квитки разом.

"Рунов" - прізвище діда Гіркіна по материнській лінії. Судячи з численних баз даних, людини з таким ПІП та датою народження насправді не існує”, - наголошують журналісти.

Інші поїздки "Сергія Рунова" також можна зіставити з публічними виступами Гіркіна за межами Москви. «Сергій Рунов», як правило, робив спільні броні рейсів із Регінською.

Читайте також: Для захоплення Києва Путіну довелося б "покласти" пів мільйона солдатів – керівник Bellingcat

“Коли саме було вперше видано паспорт «Сергія Рунова», залишається незрозумілим. За даними російської бази даних "Магістраль", паспорт вперше був використаний для квитка потягом з Москви до Санкт-Петербурга 25-26 листопада 2014 року. Однак номер паспорта вказує на те, що його мали видати ще у 2002 чи 2003 році, але оскільки для особи прикриття часто використовують старі бланки, це не є показовим”, - зазначають розслідувачі.

А ось що точно відомо, то це те, що російські спецслужби як мінімум один раз переоформляли Гіркіну паспорт на ім'я Рунова, коли підставному персонажу виповнилося 45 років (вік, в якому громадяни Росії повинні отримати новий внутрішній паспорт).

Паспорт-прикриття Гіркіну могли б дати і в ФСБ, і в ГРУ. Але пошук сусідніх із «Руновим» номерів паспорта в авіабазі виявив ще шість підроблених російських внутрішніх паспортів із тієї ж серії, деякі з цих осіб The Insider і Bellingcat ідентифікували як співробітників ФСБ.

Так можна простежити зв'язок між Гіркіним та двома отруйниками Навального, а також зі спецназівцем «Вимпелу» Вадимом Красиковим, відомим як «кілер на велосипеді», який убив чеченського біженця Хангошвілі в Берліні. Особлива серія паспорта виявилася і в колишнього лідера «ЛНР» Ігоря Плотницького, щоправда, у його випадку вона була спільною не з ФСБшниками, а з хакерами з ГРУ.

Читайте також: Справа Іл-76: ватажка "ЛНР" Плотницького заочно засудили до довічного ув'язнення

Паспорт прикриття виявився й у Плотницького через ту саму помилку, що й у Гіркіна: він літав по ньому разом із дружиною Ларисою Плотницькою.

За базою перельотів видно, що 7 листопада 2014 року Плотницька вилетіла з Ростова-на-Дону до Москви разом із громадянином Росії Ігорем Володимировичем Плотніковим, дата народження якого вказана 24 червня 1964 року — така сама, як і у Плотницького.

Найперший приклад використання Плотницького паспорта на ім'я «Ігор Плотніков» був для рейсу з Ростова-на-Дону до Москви 4 вересня 2014 року.

Паспорт «Плотнікова» належав до того ж діапазону, що й паспорти, якими користувалися відомі співробітники ГРУ. Таким чином, паспорт Плотницького було видано, найімовірніше, також у ГРУ.