UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек ООН закликав до підтримки незалежності та різноманітності ЗМІ

Пандемія серйозно вдарила по діяльності ЗМІ, заявив Антоніу Гутерріш.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав уряди зробити все, що в їх силах, для підтримки вільних, незалежних і різноманітних ЗМІ.

У заяві з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, Гутерріш наголосив на важливості надійної, перевіреної та доступної інформації, повідомляється на сайті ООН.

"Під час пандемії та інших криз, включаючи надзвичайну кліматичну ситуацію, журналісти й працівники ЗМІ допомагають нам орієнтуватися в мінливому і часто переважному обсязі інформації, усуваючи небезпечні неточності та брехня", - сказав він.

Головним союзником людства в боротьбі з дезінформацією Гутерріш назвав саме вільну і незалежну журналістику. Також він зазначив особисті ризики, з якими стикаються журналісти та працівники ЗМІ, включаючи цензуру, переслідування, затримання і навіть смерть «просто за виконання своєї роботи», і повідомив, що ситуація продовжує погіршуватися.

Читайте також: Власник Yahoo продав свою імперію за $5 млрд

Економічні наслідки пандемії сильно вдарили по багатьох ЗМІ, зазначив генсек ООН.

"У міру скорочення бюджетів скорочується і доступ до надійної інформації", - сказав генсек ООН.

Раніше повідомлялося, що пандемія коронавірусу зробила негативний вплив на фінансову ситуацію 90% ЗМІ у світі. Про це йдеться в статті Одрі Азула, гендиректора Організації ООН з питань освіти, науки і культури.

"Цифровізація медіа внесла різкі зміни в економічну стійкість незалежних ЗМІ, негативно вплинула на їх різноманітність, тому, що вони опинилися в залежності від інтернет-платформ, мало охочих їм допомагати. Все це завдало удару по праву людей на отримання якісної інформації. Це питання постало особливо гостро в контексті пандемії, яка привела до зниження доходів майже в 90% ЗМІ у світі ", - повідомила Одрі Азула.

Вона привела у зв'язку з цим дані дослідницької організації Інституту Reutes з вивчення журналістики, згідно з якими загальний обсяг фінансових втрат незалежних ЗМІ становить 30 млрд доларів.

Також журнал The Economist спрогнозував десять тенденцій, які очікують людство в 2021 році. Детальніше читайте в матеріалі: "Що чекає людство в 2021 році - The Economist"