UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек ООН попередив про розвиток "вакцинного націоналізму" у світі

Гутерріш закликав виділити 4,2 млрд доларів для програми Всесвітньої організації охорони здоров'я COVAX.

У світі розвивається "вакцинаційний націоналізм". Це проявляється в тому, що бідні люди по всьому світу спостерігають за підготовкою до вакцинації проти коронавырусу в багатьох країнах і задаються питанням, чи будуть вони вакциновані і коли. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш, передає AP.

Гутерріш закликав розглядати вакцини як "глобальне суспільне благо", доступне кожному, всюди на планеті, особливо в Африці.

Він також звернувся з проханням про виділення 4,2 млрд доларів протягом наступних двох місяців для програми Всесвітньої організації охорони здоров'я COVAX - проекту із закупівлі і доставки вакцин проти COVID-19 для найбідніших верств населення світу.

Генсек ООН впевнений, що фінансування COVAX є єдиним способом для гарантії доступності вакцини в Африці та інших регіонах, що розвиваються.

За його словами, в 54 країнах Африки зареєстровано понад 2,2 мільйона випадків зараження коронавірусом і понад 53 тисяч випадків смерті від COVID-19.

Читайте також: Інформація по вакцині компаній Pfizer і BioNTech була вкрадена після кібератаки

Раніше повідомлялося, що багаті країни, що представляють всього 14% населення світу, закупили 53% всіх найбільш перспективних вакцин, а бідні країни відповідно можуть отримати недостатньо доз. Очевидно, що Україна в числі бідних країн.

Більш того, аналіз угод між владою країн і 8 провідними потенційними вакцинами показує, що більш багаті країни закупили достатньо доз, щоб вакцинувати все своє населення майже тричі до кінця 2021 року, якщо всі препарати, які проходять клінічні випробування, будуть схвалені для використання. Канада - лідер: її вистачить доз навіть для п'ятикратної вакцинації кожного канадця.