UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генсек НАТО попередив про теракти поблизу аеропорту Кабула

Столтенберг закликав країни - члени НАТО подолати розбіжності, які могла викликати тема завершення Вашингтоном афганської операції і зосередитися на тих загрозах, які стоять перед ними.

Ризики здійснення терактів поблизу аеропорту Кабула ростуть з кожним днем, і поки рух "Талібан" не дасть згоду, продовжити терміни евакуації людей з Афганістану не вийде. З таким попередженням виступив генсек НАТО Йенс Столтенберг в інтерв'ю газеті Financial Times.

"З одного боку, ми хотіли б, щоб у нас було якомога більше часу, щоб вивезти максимальне число людей. У той же самий час, якщо ми залишимося після 31 серпня, особливо якщо у нас не буде хоча б мовчазної згоди "Талібану", ризик атак збільшиться ", - сказав Столтенберг.

Найбільшою проблемою, з якою стикаються члени НАТО, він назвав доставку людей в аеропорт, а не здійснення самих авіарейсів як таких.

"Навіть якщо ми вирішимо продовжити [терміни евакуації], то нам все одно потрібно буде доставляти людей в аеропорт, а райони навколо аеропорту, Кабул і вся інша країна контролюються" Талібаном ", - визнав глава Північноатлантичного альянсу.

"Що б не сталося в Афганістані, Північна Америка і Європа повинні стояти поруч, і це був ясний сигнал з боку всіх країн - членів НАТО на зустрічі міністрів закордонних справ минулого тижня", - сказав він.

"Ми стикаємося зі зміною глобального балансу сили, з більш агресивною Росією і підйомом Китаю. І поки Північна Америка і Європа стоять разом, ми здатні справлятися з цими проблемами. Це важливо для Європи, але це також важливо для Сполучених Штатів", - стверджував Столтенберг.

Читайте також: Евакуація з Кабулу на супутникових знімках: люди відчайдушно рвуться покинути Афганістан

У середу міністерство оборони заявило, що турецькі військові почали евакуацію з Афганістану після того, як таліби звернулись до Анкари з проханням про технічну допомогу в управлінні кабульським аеропортом, але наполягли на виведенні своїх збройних сил до кінця серпня.