UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генеральний секретар НАТО відвідав арктичний регіон Канади на тлі наростаючих загроз для альянсу з боку РФ та Китаю.

Канадський прем'єр Трюдо та генсек НАТО Столтенберг відвідали Кембрідж-Бей — на стратегічному північно-західному проході між Тихим та Атлантичним океанами, канадський суверенітет над яким довго оспорювали США.

Дії Росії в Арктиці є стратегічним викликом для НАТО, заявив у п'ятницю генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, вітаючи нещодавно анонсовані Канадою інвестиції в систему оборони крайньої півночі континенту. Генсек НАТО відвідав арктичний регіон Канади вперше.

Читайте також: Війна проти України обмежує амбіції Путіна в Арктиці – The Hill

“Значення крайньої півночі зростає для НАТО та Канади, оскільки ми спостерігаємо значне нарощування російської військової могутності”, – сказав Столтенберг під час відвідин разом із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо Колд-Лейком (провінція Альберта).

За словами Столтенберга, Росія реанімує сотні військових об'єктів часів СРСР в Арктиці та використовує цей регіон для випробувань нових систем озброєнь. Він також зазначив, що Росія та Китай формують стратегічне арктичне партнерство, яке кидає виклик цінностям та інтересам НАТО.

Читайте також: Саміт НАТО: Китай – не загроза, як Росія, але виклик

Канада критикує те, що вона надто мало витрачає на свою оборону, будучи членом НАТО. Але після вторгнення Росії в Україну в лютому Канада заявила в червні, що інвестує 4,9 млрд. канадських доларів (3,8 млрд. доларів США) протягом наступних шести років у модернізацію об'єднаної системи протиповітряної оборони Північноамериканського континенту (NORAD).

На день раніше Трюдо і Столтенберг відвідали Кембрідж-Бей на території села Нунавут за Полярним колом, де знаходиться пост радіолокацій протиповітряної оборони. Він є частиною системи оповіщення NORAD, яка, на думку експертів, гостро потребує оновлення. Ця система, створена понад 60 років тому, виявляє загрози безпеці Північної Америки.

І Трюдо, і Столтенберг погодилися з тим, що зміна клімату робить Арктику доступнішою для економічної та військової діяльності, що посилює проблеми безпеки.

Кембриджська затока – одна з основних зупинок суден, що перетинають Північно-Західний прохід Північного Льодовитого океану між Атлантичним та Тихим океанами.

Читайте також: Глобальне потепління може допомогти відкрити морський шлях в Арктиці, не підконтрольний Росії

Раніше Сполучені Штати десятиліттями заперечували суверенітет Канади над проходом, заявляючи, що це є міжнародний водний шлях. Відповідаючи на питання про суверенітет протоки у п'ятницю, Трюдо сказав: “Північно-Західний прохід – це канадські води. Крапка”.