UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гей-християнин і губернаторка Мічигану – найпопулярніші кандидати у віце-президенти від демократів – Newsweek

Кандидатуру віце-президента можуть оголосити 7 серпня.

Чинний міністр транспорту США та учасник президентських перегонів 2020 року Піт Буттіджич та губернаторка Мічигану Гретхен Вітмер стали найпопулярнішими кандидатами на посаду віце-президента у команді Камали Гарріс, пише Newsweek.

Опитування, проведене PBS News/NPR/Marist цього місяця, показало, що обидва кандидати набрали по 21% голосів виборців демократів. Ще 17% опитаних хотіли б бачити на цій посаді губернатора Пенсильванії Джоша Шапіро, 13% - сенатора від Арізони Марка Келлі. На цю посаду також може претендувати губернатор Кентуккі Енді Бешир.

Опитування Університету штату Нью-Гемпшир показало такі результати серед виборців-демократів у штаті Мен: Буттіджич - 21%, Келлі - 17%, Шапіро - 7%, Бешир - 6% і Вітмер - 3%.

Організація FairVote пропонувала учасникам опитування обрати найкращу, на їхню думку, пару "президент-віце-президент". 52% опитаних віддали перевагу команді Гарріс-Буттіджича, тоді як 48% - Гарріс-Вітмер. В опитування брали участь не лише зареєстровані виборці демократів, а й ті, хто ще не визначився із вибором.

Ставки на перемогу Буттіджича також значно зросли і в букмекерських конторах. На другому місці – сенатор Келлі.

Голова Національного комітету Демократичної партії Джеймі Гаррісон заявив, що ім’я кандидата у віце-президенти можуть оголосити 7 серпня – тоді ж, коли має стати офіційно відомо ім’я кандидата у президенти від демократів.

Читайте також: "Найгірший вибір": деякі республіканці не схвалюють Венса як кандидата у віцепрезиденти — The Hill

Піт Буттіджич – син емігранта з Мальти, священика-єзуїта Джозефа Буттіджича та американки Дженіфер-Анни Мантгомері. На батьківщині батько політика був священиком, а в США став професором літератури. Сам Буттіджич закінчив Гарвард.

У листопаді 2011 року Буттіджич переміг на виборах мера Саут-Бенда (Індіана) і став наймолодшим серед мерів міст із населенням понад 100 тисяч осіб. У 2014 році сім місяців відслужив в Афганістані у морській піхоті. А за рік містяни переобрали його мером, Буттіджич отримав понад 80% голосів.

Політик є відкритим геєм, водночас відкрито підтримує християнські цінності та стверджує, що Біблія закликає захищати бідняків, мігрантів та усіх, хто відрізняється від інших.

Після перемоги Джо Байдена на виборах 2020 року він призначив Піта Буттіджича міністром транспорту. На цій посаді політик здійснює нагляд за національними авіалініями, магістралями та транзитними системами.