UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Газпром» відновив поставки газу до Німеччини через «Північний потік-1»

Газопроводом планують поставляти 67 млн ​​кубічних метрів газу щодня.

Попри побоювання Заходу, російський «Газпром» після закінчення ремонтно-профілактичних робіт на газопроводі «Північний потік-1» відновив поставки газу до Німеччини. Про це повідомляє DW.

Першого дня для прокачування заброньовано 30 відсотків потужності газопроводу, заявив голова Федерального агентства з мереж Німеччини Клаус Мюллер.

За словами представника Nord Stream AG, щодня газопроводом поставлятимуть 67 млн ​​кубічних метрів газу. Зазначається, що це відповідає обсягу поставок до початку профілактичних ремонтних робіт, однак становить лише 40 відсотків від максимального завантаження трубопроводу.

Зниження поставок газу на 60% у червні Росія пояснила неповерненням турбіни Siemens, яка була на ремонті в Канаді.

Влада Канади спочатку відмовлялася я повертати турбіну через санкції проти РФ. Однак після переговорів із Берліном, попри невдоволення Києва, турбіну вирішили відправити до Німеччини. Зазначається, що для доставки турбіни та її установки потрібно ще близько 9-12 днів. Однак те, чи відновляться після цього постачання газу «Північним потоком-1» у повному обсязі — точно невідомо.

Президент РФ Владімір Путін заявив, що орієнтовно 26 липня «Газпрому» доведеться зупинити ще одну турбіну для ремонту у зв’язку з виробленням потужності. Глава Кремля висловив готовність запустити трубопровід «Північний потік-2» для розширення поставок газу. Однак, як неодноразово наголошували посадові особи в Німеччині, це питання не може розглядатися через те, що «Північний потік-2» не має сертифікації.

Читайте також: ЄС здатен пережити зиму без російського газу — єврокомісар

Раніше премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо назвав «дуже важким», але необхідним для збереження єдності союзників рішення зробити виключення з антиросійських санкцій і повернути Німеччині газову турбіну для «Північного потоку»

У парламенті Канади висловили ініціативу щодо юридичної перевірки рішення уряду стосовно повернення підсанкційних турбін Nord Stream Німеччині.